Niger tasa-arvoisin lapsikuolemien vähentäjä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Niger tasa-arvoisin lapsikuolemien vähentäjä

Perinteiset lapsikuolleisuustilastot kertovat vain osatotuuden, käy ilmi Pelastakaa Lasten laskelmista.

Paljon ylistetty lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut epätasa-arvoista. Neljä miljoonaa lasta 40 maassa olisi voinut pelastua reilussa kymmenessä vuodessa, jos lasten kuolemat olisivat vähentyneet tasavertaisesti eri tuloluokissa, kritisoi Pelastakaa Lapset ry.

Järjestö tarkastelee tuoreessa raportissaan sukupuolen, tulojen ja asuinpaikan vaikutusta lapsikuolleisuuteen 75 maassa, joissa tapahtuu suurin osa maailman alle 5-vuotiaiden kuolemista. Tulos on yllättävä: jos lapsikuolleisuutta tarkastellaan tasavertaisuuden näkökulmasta, parhaiten sen vähentämisessä on onnistunut rutiköyhä Niger.

Lapsikuolleisuus on vähentynyt maassa lähes kahdella kolmasosalla. Tasa-arvoista edistystä selittävät esimerkiksi ilmainen äitien ja lasten terveyshuolto sekä ravitsemusohjelmat.

Sen sijaan esimerkiksi Bangladesh on järjestön listauksessa huomattavasti alempana, sillä vaikka maa on vähentänyt lapsikuolleisuutta yli puolella, esimerkiksi köyhien ja rikkaiden välinen kuilu on suuri. Maan köyhimmän 40 prosentin joukkoon syntynyt lapsi kuolee kaksi kertaa todennäköisemmin kuin rikkaimpaan kymmenykseen kuuluva.

Nigerin lisäksi muita hyvin pärjänneitä maita ovat esimerkiksi Ruanda, Indonesia, Madagaskar ja Intia. Heikko tasa-arvotilanne taas on Haitissa, Papua-Uudessa-Guineassa ja Päiväntasaajan Guineassa.

YK:n syksyllä julkistamien tilastojen mukaan maailmassa kuoli vuonna 2012 noin 6,6 miljoonaa alle 5-vuotiasta. Vuonna 1990 luku oli 12,5 miljoonaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia