Uutiset

Nicaraguan naiset janoavat maata

Josefina Rodríguez oli päästä hengestään
taistellessaan pienestä tilastaan Nicaraguan maaseudulla. Mies halusi
myydä palstan ja uhkasi vastaan hangoitellutta vaimoaan
viidakkoveitsellä. Nicaraguassa vain harva naisviljelijä omistaa itse maansa.
Viljelijöitä Nicaraguassa. (Kuva: ONE DROP Foundation / cc 2.0)
Josefina Rodríguez oli päästä hengestään taistellessaan pienestä tilastaan Nicaraguan maaseudulla. Mies halusi myydä palstan ja uhkasi vastaan hangoitellutta vaimoaan viidakkoveitsellä.

"Maa oli ainoa arvokas omaisuutemme. Tiesin, että mieheni joisi rahat, jos se myytäisiin", kertoo Rodríguez, joka asuu Terrabonassa 116 kilometrin päässä pääkaupungista Managuasta.

"Pääsin naapurien avulla pakoon", 41-vuotias Rodríguez muistelee yhteenottoa. Hän onnistui taistelemaan tilan omiin nimiinsä ja asuu siellä viiden lapsensa ja uuden kumppaninsa kanssa.

Kolmen hehtaarin tilalla kasvaa vihanneksia ja banaanipuita. Rodríguezilla on lisäksi kaksi lehmää, vasikka, kymmeniä kanoja ja tiine emakko.

Pieni valtion tuki ja ylijäämätuotannon myynti pitävät perheen leivässä.


Nälän nollaus tavoitteena


Lähes 2 000 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevassa Terrabonassa on Rodríguezin ohella 45 köyhää naista, jotka ovat hyötyneet Nicaraguan valtion pyrkimyksestä nollata nälkä.

Nicaraguan maa- ja metsätalousministeriön tilastojen mukaan tukea on jaettu kaikkiaan 46 000 naiselle.

Vuonna 2007 alkaneen nelivuotisen ohjelman on määrä kattaa 80 000 köyhää maaseudun perhettä.

Kukin ruokakunta saa tiineen lehmän ja emakon, kanoja, rakennustarpeita sikolättiä varten, hedelmäpuiden taimia, vihannesten siemeniä ja teknistä apua.

Vuonna 2007 uudelleen valtaan nousseen vasemmistopresidentti Daniel Ortegan hallitus on aloittanut useita ohjelmia vähäosaisimpien tueksi. Nicaraguan 5,7 miljoonasta asukkaasta joka neljäs kärsii aliravitsemuksesta.


Naiset omistavat harvoin


Sosiaalitutkija Claudia García Rocha pitää tukihankkeiden parhaana puolena naisten asettamista etusijalle. Hän moittii kuitenkin hallitusta omien kannattajiensa suosimisesta ja heikosta tiedottamisesta. Lisäksi naisten maanomistusoikeus on yhä rajallinen.

Vain kolmisen prosenttia naisviljelijöistä omistaa itse peltonsa, nicaragualaista ympäristöjärjestöä johtava sosiologi Cirilo Otero vahvistaa. Hän pitää sitä yhtenä tärkeimmistä esteitä sukupuolten tasa-arvolle Nicaraguassa.

"He eivät voi saada lainaa tai hyötyä tukiaisista, jotka edellyttävät 3-10 hehtaarin maaomaisuutta", Otero sanoo.

Nicaraguan parlamentti hyväksyi toukokuussa lain rahastosta, jolla tuetaan sukupuolten tasa-arvoa maanomistuksessa.

Lakia ehdottanut hallitsevan sandinistipuolueen kansanedustaja
Alba Palacio muistutti, että Nicaraguan maaseudulla elää yli miljoona naista, joilla ei ole nimissään lainkaan omaisuutta.

Nicaragua

* Valtio Keski-Amerikassa

* Asukkaita 5,7 miljoonaa

* Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 31,8%

* Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 22,0%

* Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 124/182

(Lähde: YK)

ruokamaanomistusköyhyysgender Nicaragua

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas