Nicaragua pyrkii eroon machoilusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nicaragua pyrkii eroon machoilusta

Machoilu on juurtunut niin syvälle Nicaraguan kulttuuriin, että siitä eroon pyrkiminen herättää joskus jopa väkivaltaisia reaktioita. Pikkuhiljaa käsitys miesten ylemmyydestä on kuitenkin murtumassa.

Nicaragualainen Alejandro Silva, 16, häpeää vieläkin vuoden takaista välikohtausta, jossa hän päätyi puolustamaan sukupuolten tasa-arvoa nyrkein.

Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa asuva Silva oli tyttöystävänsä kanssa poistumassa koululla järjestetystä tilaisuudesta, jonka aiheena oli uudenlainen miehekkyys ja sukupuolten tasa-arvo.

Koulukaverit kävivät nuorten kimppuun. Silvaa nimiteltiin homoksi ja naismaiseksi ja hänen kasvonsa yritettiin tuhria huulipunalla.

Silva oli juuri oppinut seminaarissa, että naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia ja että miesten ylivalta, machoilu, johtaa vain väkivaltaan.

"Se oli virhe, menetin kontrollin", nuorukainen selittää turvautumistaan nyrkkeihin. Hän voitti tappelun, mutta ei kehdannut vuoteen palata tasa-arvokoulutukseen.

Nuorille nuorten kielellä

 

Tänä syksynä Silva lähti kuitenkin mukaan kampanjaan, jonka tunnuslause on nuorisoslangia: Machoilu ei oo siistii (Ser machista es balurde).

Miesten tasa-arvoverkosto Redmas aloitti vuonna 2007 kampanjan 10-15-vuotialle.

Hanketta vetävä Douglas Mendoza myöntää, että sen tarjoama ei-macho miehisyys herättää joskus jopa väkivaltaisia reaktioita perinteisen kulttuurin kasvateissa.

Redmasiin osallistuu Nicaraguassa 17 kansalaisjärjestöä ja 7 valtion laitosta, ja se on mukana kansainvälisessä MenEngage-yhteistyössä.

Redmasin kouluttamat 1 500 valistajaa ovat levittäneet tasa-arvon sanomaa tuhansille lapsille ja nuorille.

Isyyden uudet ulottuvuudet

 

Nuoria puhutteleviin kampanjoihin kuuluu myös Deittailu ilman väkivaltaa. Nuoria aikuisia valistetaan Vanhempien koulu -hankkeessa.

"Mieheni väitti aluksi, että nuo tilaisuudet ovat homoja varten, eikä kenenkään tarvitse opettaa häntä huolehtimaan tyttärestämme", managualainen Elisa Villavicencio, 23, kertoo.

"Sain mieheni kuitenkin suostuteltua mukaan, ja hän on oikeasti muuttunut. Hän jopa kylvettää tyttäremme ja vaihtaa vaipan", nuori äiti iloitsee.

Tasa-arvotutkimusta Managuan Keski-Amerikan yliopistossa johtava Ligia Arana kertoo, että alueella etsitään tosissaan uudenlaisia miehen malleja.

"Koulutus on perusta ihmisen kaikenlaiselle muuttumiselle", Arana muistuttaa.

"Miehen naisen yläpuolelle nostanut malli on vähin erin murentunut, ja perinteinen miehisyys on nyt kriisissä", hän jatkaa.

Machot kotitöihin

 

Yliopisto teki vuonna 2005 Keski-Amerikan maissa kyselyn, johon vastasi 1 200 miestä. 90 prosenttia oli sitä mieltä, että miesten kuuluu auttaa kotitöissä.

Väitteen "mies ei saa ilmaista tunteitaan tai hellyyttä" torjui 62 prosenttia vastaajista. 96 prosenttia katsoi, että vastuu naisen raskaudesta kuuluu molemmille osapuolille.

Naisiin kohdistuva väkivalta on kuitenkin yhä vakava ongelma Keski-Amerikassa. YK arvioi, että kaksi kolmesta alueella murhatusta naisesta surmataan sukupuolensa vuoksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia