Uutiset

Nicaragua pyrkii eroon machoilusta

Machoilu on juurtunut niin syvälle Nicaraguan kulttuuriin, että siitä eroon pyrkiminen herättää joskus jopa väkivaltaisia reaktioita. Pikkuhiljaa käsitys miesten ylemmyydestä on kuitenkin murtumassa.
(Kuva: mrjorgen / cc 2.0 / Flickr)

Nicaragualainen Alejandro Silva, 16, häpeää vieläkin vuoden takaista välikohtausta, jossa hän päätyi puolustamaan sukupuolten tasa-arvoa nyrkein.

Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa asuva Silva oli tyttöystävänsä kanssa poistumassa koululla järjestetystä tilaisuudesta, jonka aiheena oli uudenlainen miehekkyys ja sukupuolten tasa-arvo.

Koulukaverit kävivät nuorten kimppuun. Silvaa nimiteltiin homoksi ja naismaiseksi ja hänen kasvonsa yritettiin tuhria huulipunalla.

Silva oli juuri oppinut seminaarissa, että naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia ja että miesten ylivalta, machoilu, johtaa vain väkivaltaan.

"Se oli virhe, menetin kontrollin", nuorukainen selittää turvautumistaan nyrkkeihin. Hän voitti tappelun, mutta ei kehdannut vuoteen palata tasa-arvokoulutukseen.

Nuorille nuorten kielellä

 

Tänä syksynä Silva lähti kuitenkin mukaan kampanjaan, jonka tunnuslause on nuorisoslangia: Machoilu ei oo siistii (Ser machista es balurde).

Miesten tasa-arvoverkosto Redmas aloitti vuonna 2007 kampanjan 10-15-vuotialle.

Hanketta vetävä Douglas Mendoza myöntää, että sen tarjoama ei-macho miehisyys herättää joskus jopa väkivaltaisia reaktioita perinteisen kulttuurin kasvateissa.

Redmasiin osallistuu Nicaraguassa 17 kansalaisjärjestöä ja 7 valtion laitosta, ja se on mukana kansainvälisessä MenEngage-yhteistyössä.

Redmasin kouluttamat 1 500 valistajaa ovat levittäneet tasa-arvon sanomaa tuhansille lapsille ja nuorille.

Isyyden uudet ulottuvuudet

 

Nuoria puhutteleviin kampanjoihin kuuluu myös Deittailu ilman väkivaltaa. Nuoria aikuisia valistetaan Vanhempien koulu -hankkeessa.

"Mieheni väitti aluksi, että nuo tilaisuudet ovat homoja varten, eikä kenenkään tarvitse opettaa häntä huolehtimaan tyttärestämme", managualainen Elisa Villavicencio, 23, kertoo.

"Sain mieheni kuitenkin suostuteltua mukaan, ja hän on oikeasti muuttunut. Hän jopa kylvettää tyttäremme ja vaihtaa vaipan", nuori äiti iloitsee.

Tasa-arvotutkimusta Managuan Keski-Amerikan yliopistossa johtava Ligia Arana kertoo, että alueella etsitään tosissaan uudenlaisia miehen malleja.

"Koulutus on perusta ihmisen kaikenlaiselle muuttumiselle", Arana muistuttaa.

"Miehen naisen yläpuolelle nostanut malli on vähin erin murentunut, ja perinteinen miehisyys on nyt kriisissä", hän jatkaa.

Machot kotitöihin

 

Yliopisto teki vuonna 2005 Keski-Amerikan maissa kyselyn, johon vastasi 1 200 miestä. 90 prosenttia oli sitä mieltä, että miesten kuuluu auttaa kotitöissä.

Väitteen "mies ei saa ilmaista tunteitaan tai hellyyttä" torjui 62 prosenttia vastaajista. 96 prosenttia katsoi, että vastuu naisen raskaudesta kuuluu molemmille osapuolille.

Naisiin kohdistuva väkivalta on kuitenkin yhä vakava ongelma Keski-Amerikassa. YK arvioi, että kaksi kolmesta alueella murhatusta naisesta surmataan sukupuolensa vuoksi.

genderkehitys Nicaragua

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista