Nettivetoomus Burman poliittisten vankien vapauttamiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nettivetoomus Burman poliittisten vankien vapauttamiseksi

Internetissä on meneillään maailmanlaajuinen
nimenkeräys, jossa vaaditaan Burman poliittisten vankien välitöntä
vapauttamista. Kampanja kulkee lyhenteellä FBPPN (Free Burma's
Political Prisoners Now!)

Internetissä on meneillään maailmanlaajuinen nimenkeräys, jossa vaaditaan Burman poliittisten vankien välitöntä vapauttamista. Kampanja kulkee lyhenteellä FBPPN (Free Burma's Political Prisoners Now!)

Keräyksen taustalla on 150 burmalaisten järjestöä tai ryhmää ja tavoitteena on saada kokoon 888 888 nimeä toukokuun 24. päivään mennessä.

Burmaa eli Myanmaria johtavan sotilasjuntan on lain mukaan tuona päivänä vapautettava oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi kuusi vuotta jatkuneesta kotiarestista.

Nimilista aiotaan luovuttaa YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille, jonka toivotaan ottavan Burman poliittisten vankien vapauttamisen sydämen asiakseen.

Burmassa on nyt noin 2 100 poliittista vankia, kun heitä kesällä 2007 oli 1 200. Määrä kasvoi syksyllä 2007, jolloin buddhalaismunkkien aloittamat rauhalliset mielenosoitukset tukahdutettiin kovin ottein.

Vankien joukossa on 23 henkilöä, joille on hiljan annettu 65 vuoden tuomio. He kuuluvat vuoden 1988 opiskelija-aktivisteihin. Lähes 3 000 ihmistä kuoli, kun sotilasjuntta murskasi Suu Kyin johtaman demokratialiikkeen.

"Burmaan ei tule rauhaa eikä kehitystä niin kauan kuin poliittiset vangit viruvat selleissään", Su Mon Aye sanoo. Hän oli 19-vuotias kemianopiskelija keväällä 2000, kun hänestä tuli Burman nuorin naispuolinen poliittinen vanki.

"Vankilasta vapautuneet eivät koskaan luovu poliittisesta toiminnasta. He kieltäytyvät allekirjoittamasta sitä koskevaa lupausta. Meillä on oikeus taistella vapautemme puolesta", hän vakuutti nimenkeräyskampanjan avajaisissa Bangkokissa maaliskuussa.

Kampanjan järjestäjien mukaan Burman poliittisten vankien joukossa on nyt 186 naista ja 20 ihmistä, jotka yrittivät auttaa maahan viime vuoden toukokuussa iskeneen pyörremyrskyn uhreja.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Burma-vastaava David Scott Mathieson pitää nimenkeräystä internetissä terävänä ajatuksena.

"Kampanja hyödyntää välinettä, jolla on tärkeä asema Burmaa koskevan tiedon saannissa", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia