Neljännes valtioista vitkastelee lapsisotilassopimusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Neljännes valtioista vitkastelee lapsisotilassopimusta

YK vaatii lisää tukea konflikteihin osallistuvia lapsia koskevalle kansainväliselle lainsäädännölle.

Kymmenen vuotta sitten allekirjoitettu sopimus alle 18-vuotiaiden lapsisotilaiden osallistumisesta sotatoimiin on jäänyt neljäsosalta maailman maista ratifioimatta, kritisoi YK sopimuksen 10-vuotispäivänä 13. helmikuuta.

"Tähän mennessä melkein kolme neljäsosaa maailmasta on vahvistanut tämän tärkeän sopimuksen, mutta tarvitsemme vielä 49 valtiota mukaan, jotta sillä olisi aidosti moraalinen viesti", sanoo Radhika Coomaraswamy, pääsihteerin lapsi- ja konfliktiasioiden erityisavustaj.

YK patisteleekin niitä 49:ää maailman maata, jotka eivät ole ratifioineet sopimusta, toimiin sopimuksen saattamiseksi aidosti maailmanlaajuiseksi.

Lapsen oikeuksien yleissopimuksen valinnainen pöytäkirja lasten osallistumisesta aseellisiin selkkauksiin astui voimaan vuonna 2002.

Lisäpöytäkirjan ratifioineet valtiot ovat velvollisia raportoimaan lapsen oikeuksien komitealle, asettamaan 18 vuoden alaikärajan armeijaan rekrytoinnissa sekä luomaan toimenpiteitä alaikäisten rekrytoinnin kriminalisoimiseksi.

YK:n vuoden 1989 yleissopimus koskee vain alle 15-vuotiaita lapsia, kieltäen heidän osallistumisensa sotatoimiin.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin hyväksytty ihmisoikeussopimus, jonka ulkopuolella ovat vain Somalia ja Yhdysvallat. Se sitoo valtioita myös oikeudellisesti ja tuli voimaan Suomessa vuonna 1991.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia