Neljännes konfliktialueiden lapsista ilman koulutusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Neljännes konfliktialueiden lapsista ilman koulutusta

Pahin tilanne on Etelä-Sudanissa, kertoo Unicef.

Lähes 24 miljoonaa ylä- ja alakouluikäistä lasta jää koulun ulkopuolelle konfliktimaissa, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa analyysissaan.

Tämä tarkoittaa, että joka neljäs maailman 22 konfliktimaan lapsista ei pääse kouluun. Konfliktimaissa uhkaakin kasvaa kokonainen sukupolvi lapsia, joilta puuttuvat koulussa opittavat perustaidot, järjestö toteaa.

Vaikein tilanne on Etelä-Sudanissa, jossa 51 prosenttia lapsista ei pääse kouluun. Myös Nigerissä, Sudanissa ja Afganistanissa vähintään 40 prosenttia lapsista on poissa koulusta.

"Konfliktimaissa asuvat lapset ovat usein menettäneet kotinsa, perheenjäsenensä, ystävänsä, turvallisuutensa ja rutiininsa. Nyt kun heillä ei ole mahdollisuutta oppia edes luku- ja kirjoitustaidon perusteita, he ovat vaarassa menettää myös tulevaisuutensa", sanoo UNICEFin koulutuspäällikkö Jo Bourne järjestön tiedotteessa.

Perustaitojen lisäksi koulu tarjoaa myös pysyvyyttä sekä apua traumoista selviämiseksi. Ne toimivat myös turvana – koulun ulkopuolella lapsilla on suurempi vaara joutua pahoinpidellyiksi, hyväksikäytetyiksi ja värvätyiksi aseellisiin ryhmiin.

Unicefin mukaan lasten koulutuksen puute on myös yksi syy siihen, miksi moni perhe lähtee Eurooppaan pakolaiseksi.

Järjestö kertoo kärsivänsä pahasta rahapulasta koulutussektorilla. Esimerkiksi Ugandassa, jossa autetaan eteläsudanilaisia pakolaisia, kokoon on saatu vasta reilut kymmenen prosenttia tarvitusta rahasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia