Nälkäpakolaisia asemiesten panttivankeina Somaliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkäpakolaisia asemiesten panttivankeina Somaliassa

Nälänhädän lieveilmiönä Somaliaan on syntynyt "avustusleirejä", joissa asemiehet ryöstävät avustusruokaa ja myyvät sitä eteenpäin.

Somalian nälkäkatastrofin lieveilmiöinä pääkaupunkiin on syntynyt epävirallisia "avustusleirejä", joissa asemiehet ryöväävät avustusruokaa myytäväksi eteenpäin.

Mohamed Elmi, 69, ja hänen perheensä kärsivät nälkää Mogadishussa leirillä, josta heitä ei päästetä pois.

Elmin mielestä ruoka pitäisi jakaa suoraan nälänhädän uhreille eikä leirin perustajille. Nämä pitävät hänen mukaansa ihmisiä panttivankeinaan taatakseen avustusruoan tulon. "En tiedä, kuka tätä pyörittää, mutta meille ei anneta mitään", valittaa Elmi, joka ei halua leirin nimeä julki oman turvallisuutensa vuoksi.

Ojasta allikkoon

Samassa tilanteessa on tuhansia Mogadishuun etelästä nälkää paenneita somaleja. Kaupunkiin on noussut kymmeniä leirejä, joita pyssymiehet perustavat ohjaamalla avunpyytäjiä vaikkapa hylättyihin rakennuksiin.

Elokuussa Mogadishuun tullut Mahad Iyo, 54, oli kävellyt päiväkausia muiden nälkäpakolaisten kanssa. Mogadishun laidalla heitä tervehtivät asemiehet, jotka ohjasivat vaeltajat entiseen virastoon. Iyon mukaan se pursui jo ennestään pakolaisia, jotka majailivat vanhoista rievuista viritetyissä teltoissa.

"Miehet halusivat vain käyttää meitä hyväkseen. Meitä ei rekisteröity avunsaajiksi, ja leiriin tuodut avustustarvikkeet katosivat äkkiä jonnekin", Iyo kertoo.

Asemiehet "vapaaehtoisina"

Erästä "leiriä" pyörittää Mohamed Nur, joka aiemmin johti klaaninsa asejoukkoa. Hän haluaa kertoa "asian oikean laidan".

Nur myöntää, ettei hänellä ole kokemusta avustustyöstä eikä myöskään viranomaisten tai avustusjärjestöjen valtuutusta. Hän sanoo ottaneensa itse vastuun nähtyään "epätoivoisten maanmiesten tulvivan kaupunkiin".

"Hallitus on korruptoitunut, eivätkä avustusjärjestöt tunne kansaamme meitä paremmin. Siksi perustimme tämän leirin 20 000 hengelle, mutta avustusjärjestöt eivät tuo tarpeeksi ruokaa", pyssymiesten ympäröimä Nur valittaa. Hän antoi lausuntonsa lähellä leiriään, jossa oli korkeintaan 2 000 ihmistä.

Nur ei pidä kirjaa leirin asukkaista tai ruokaeristä, koska hänellä ja "muilla vapaaehtoisilla ei ole aikaa turhaan paperityöhön". Hänen mukaansa paperien täyttämistä ei edellytä valtio eivätkä avustusjärjestöt.

Nur kiistää ruoan varastamisen, mutta moni hänen leirinsä asukas valittaa avun puutetta.

Rosvousta yritetään estää

Avustustyötä Mogadishussa valvovan viraston johtaja Abdullahi Mohamed Shirwa vakuuttaa, että ruokavarkaudet ovat yksittäistapauksia ja niiden estämiseksi tehdään kaikki mahdollinen.

"Kun tapahtuu tämän mittaluokan katastrofi, avustustyö alkaa umpimähkäisesti ja ongelmien ratkaisu vaatii aikaa, mutta otamme tilanteen vakavasti", Shirwa sanoo.

Ongelmilta ei ole vältytty viranomaisten valvomillakaan leireillä. Mogadishun suurimmalla Badbaadon leirillä kuoli elokuun alussa kymmenen ihmistä, kun hallituksen sotilaiksi epäillyt asemiehet yrittivät ryöstää avustusruokaa.

Erään avustustyöntekijän mukaan leiriltä on sittemmin lähtenyt noin puolet asukkaista, joita oli alkujaan 4 000 perhettä.

YK arvioi, että Mogadishuun on paennut tänä vuonna noin 100 000 ihmistä Somalian eteläosista. Ruoka-avun tarpeessa on 3,6 miljoonaa somalialaista ja 12 miljoonaa ihmistä koko Afrikan sarven alueella.

Potkuja tiedossa?

 


Nimettömänä haastateltu somalialinen virkamies kertoo, että maan hallitus aikoo erottaa kaikki Mogadishun 16 aluepäällikköä, joita epäillään osallisuudesta avustusruoan varastamiseen leireiltä.

Aluepäälliköt ovat somaliklaanien entisiä asemiehiä, jotka hallitus on nimittänyt tehtävään klaanien ehdottamina.

"Ruokaan ja avustustyöhön liittyy laajaa korruptiota. Työtä valvomaan on perustettava ryhmä, johon kuuluu sekä somaleja että ulkomaalaisia", Somalian parlamentin jäsen, professori Ali Mahmoud Nur ehdottaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia