Nälkäisten määrä vähentynyt enemmän kuin luultiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkäisten määrä vähentynyt enemmän kuin luultiin

Kolmen vuoden takainen arvio miljardista nälkäisestä ei pidäkään paikkaansa, kertoo FAO.

Viime vuosien hinta- ja finanssikriisit eivät ole vaikuttaneet nälkäisten määrään niin paljon kuin aiemmin on uskottu. YK:n elintarvike- ja maatalousohjelman FAOn sekä muiden järjestöjen julkaiseman raportin mukaan kehittyvillä alueilla oli vuosina 2007–2009 yli 70 miljoonaa nälkäistä vähemmän kuin aiemmin arvioitiin.

FAO ei julkaissut viime vuonna arvioita nälkäisten määrästä, koska sen mukaan metodit eivät ole riittävän luotettavia.

Tällä viikolla julkaistut, uusien tutkimusmenetelmien avulla saadut luvut osoittavat, että nälkäisten määrä on vähentynyt enemmän kuin luultiin. Myöskään FAOn vuoden 2009 arvio yli miljardista nälkäisestä ei pidä paikkaansa.

Jos tarkastellaan koko kehittyvää maailmaa, nälkäisten määrä on pysynyt samana vuosina 2007–2012, vaikka ruuan hinta on noussut ja maailma on kärsinyt myös finanssikriisistä. Monet hallitukset onnistuivat suojelemaan haavoittuvimpia ihmisiä ruuan hinnan nousulta, raportissa todetaan.

Yhteensä maailmassa on raportin mukaan noin 868 miljoonaa nälkäistä, joista suurin osa kehitysmaissa. Määrä on 132 miljoonaa vähemmän kuin vielä 20 vuotta sitten. YK:n vuosituhattavoite, jonka mukaan nälkäisten osuus pitäisi puolittaa vuoteen 2015 mennessä, saattaa raportin mukaan sittenkin olla saavutettavissa.

Nälkäisten määrän väheneminen on raportin mukaan kuitenkin hidastunut ja alueiden kehitys on epätasaista. Vaikka Aasiassa, Tyynellämerellä ja Latinalaisessa Amerikassa nälkäisten määrä on 20 vuodessa vähentynyt, Afrikassa se on kasvanut. Yli viidennes maanosan väestöstä kärsii nälästä.

Nälän vähentämiseksi tarvitaan raportin mukaan kasvua, mutta se ei yksin riitä. On tehostettava maataloutta, mutta satsattava myös sosiaaliseen suojeluun, kuten käteissiirtoihin, ruokakuponkeihin ja terveysvakuutuksiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia