Nälkä pahenee Afrikan sarvessa – lähes 12 miljoonaa tarvitsee ruoka-apua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkä pahenee Afrikan sarvessa – lähes 12 miljoonaa tarvitsee ruoka-apua

Kuivuus kurittaa yhä Etiopiaa, Keniaa ja Somaliaa. Alueella tarvitaan pikaista apua muun muassa istutusten aloittamiseen, jotta ruokapula ei enää pitkittyisi, varoittaa FAO.

Kuivuus on tappanut Keniassa paljon karjaa. (Kuva: ILRI / George Wamwere-Njoroge / CC BY 2.0)

Ruokapula ja paikallisten elinkeinojen heikkeneminen jatkuvat todennäköisesti lähikuukausina Afrikan sarven maissa. Alueella tarvitaan pikaista apua muun muassa istutusten aloittamiseksi ja karjan pitämiseksi hengissä, varoittaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Järjestön mukaan tällä hetkellä lähes 12 miljoonaa ihmistä Etiopiassa, Keniassa ja Somaliassa tarvitsee ruoka-apua. Syynä on kuivuuden aiheuttama sadon ja karjan menetys, ihmisten velkaantuminen sekä ruuan hinnan nousu.

Pitkä kuivuus sekä myös tulvat ovat kurittaneet monia Afrikan maita jo viime vuodesta alkaen, jolloin alueella aktivoitui myös sääilmiö El Niño.

Esimerkiksi Keniassa alkaa todennäköisesti kuitenkin jälleen kuivuuskausi ensi vuoden alussa, FAO kertoo. Maan pohjoisosissa on saatu kunnon sateita viimeksi vuosi sitten. Etenkin karjankasvattajat kärsivät, sillä laihtunutta karjaa on vaikea edes myydä hyvään hintaan.

Somaliassa puolestaan on maanlaajuinen kuivuushätätila, ja tulevan alkuvuoden kuivuuskausi on todennäköisesti pahempi kuin yleensä. Etiopiassa taas noin 5,6 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta, järjestö kertoo.

Järjestö on jakanut hätäsiemeniä Etiopiassa ja alkanut myöntää varoja esimerkiksi Keniassa ja Somaliassa eläinten rokottamiseen, vesipisteiden korjaamiseen sekä siementen ja välineiden toimittamiseen viljelijöille, jotta nämä pääsisivät istuttamaan kevätkaudella viljaa. Mikäli esimerkiksi Somaliassa ei päästä istuttamaan, seuraava isompi sato saadaan vasta vuonna 2018.

"Kyseessä on jaksoittainen ilmiö. Tiedämme myös kokemuksesta, että oikein ajoitettu tuki viljelijäperheille voi lisätä merkittävästi heidän kykyään sietää näiden kuivuuksien vaikutusta ja pehmentää iskua heidän elinkeinoihinsa", sanoo FAO:n hätätilaosaston johtaja Dominique Burgeon järjestön tiedotteessa.

FAO on aloittanut uuden nopean toiminnan rahaston. Sitä hyödynnetään jos käsillä on katastrofi, joka vaikuttaa maatalouteen ja ihmisten ruokaturvaa. Somalia ja Kenia ovat ensimmäisiä siitä hyötyviä maita.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti