Uutiset Ruokaturva

Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä

Nälänhätä ja aliravitsemus on kasvanut jyrkimmin Afrikassa, jossa joka viides oli aliravittu. Koronapandemian lisäksi nälkää ovat kasvattaneet konfliktit ja ilmastonmuutos. Aliravitsemus johtuu myös terveellisen ruoan kalleudesta.
Kuwaitilaiset vapaaehtoiset valmistavat taikinaa.
Kuwaitilaiset vapaaehtoiset valmistavat ruokaa aliravituille lapsille ja naisille. Taikinassa on maissia, soijaa, vehnää ja öljyä. (Kuva: Albert González Farran / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Nälkää näkevien määrä lisääntyi merkittävästi viime vuonna koronapandemian seurauksena, selviää YK:n tällä viikolla julkaistusta ruokaturvaraportista. Arviolta jopa 811 miljoonaa ihmistä näki nälkää vuonna 2020. Se on yli 100 miljoonaa ihmistä enemmän kuin vuonna 2019.

Raportin ennusteiden mukaan 660 miljoonaa ihmistä näkisi edelleen nälkää vuonna 2030. Se on kaukana YK:n tavoitteesta poistaa nälänhätä maailmasta siihen mennessä kokonaan.

Suurin syy aliravitsemuksen ja nälkää näkevien määrän kasvuun on koronapandemia ja sen vaikutukset ruokaturvaan. Koronan aiheuttama taloudellinen lama on nostanut ruoan hintaa, mutta myös ilmastonmuutos ja konfliktit ovat häirinneet ruokaturvaa maailmassa.

Yli puolet maailman aliravituista elää Aasiassa ja kolmannes Afrikassa. Väkimäärään suhteutettuna eniten nälkäisiä löytyy Afrikasta, jossa jopa 21 prosenttia eli joka viides oli aliravittu. Nälänhätä on koskettanut erityisesti lapsia. Arviolta 149 miljoonaa eli enemmän kuin joka viides alle 5-vuotias lapsi jäi lyhytkasvuiseksi aliravitsemuksen seurauksena ja 45 miljoonaa lasta oli alipainoisia. Aliravitsemus koskettaa myös useammin naisia kuin miehiä. Noin 30 prosenttia Aasian ja Afrikan mantereen naisista kärsi anemiasta.

Toisaalta myös ylipainoisuus on lisääntynyt. Terveellisen ruoan hinta on noussut ja yhä useammalla ei ole varaa ravinnerikkaaseen ruokaan.

Raportti peräänkuuluttaa muun muassa sosiaaliturvan kehittämistä, haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten kuten naisten ja lasten tukemista, rauhantyön merkitystä, pienviljelijöiden tukemista ilmastonmuutoksen aiheuttamien kriisien kohtaamisessa sekä toimitusketjuihin puuttumista, jotta ruoan hinta laskisi. Myös ravinnerikkaan ruoan hintaa pitäisi laskea, sillä terveellisen ruokavalion pitäisi kuulua myös köyhien etuoikeuksiin.

KoronaviruspandemiaRuokaturva ruokaYKterveysravinto/aliravitsemus

Lue myös

Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Poroja sulaneen lumen keskellä.

Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön tuore raportti tarkastelee muun muassa inarinsaamelaisia, jotka tuottavat itse noin 70 prosenttia ruuastaan. Alkuperäiskansojen ruokajärjestelmät saattavat kuitenkin kadota lähivuosina, raportti ennustaa.
Kädet kaatamassa maissinjyviä vadista

Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti

Suomen pitäisi parantaa globaalia ruokaturvaa toimimalla ruokaturvadiplomatian maana, todetaan Kehityspoliittisen toimikunnan tuoreessa raportissa. Lisäksi kaivataan selvää rahaa, sillä viime vuosina ruokaturvan kehitysrahoitus on vähentynyt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.