Uutiset Ruokaturva

Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä

Nälänhätä ja aliravitsemus on kasvanut jyrkimmin Afrikassa, jossa joka viides oli aliravittu. Koronapandemian lisäksi nälkää ovat kasvattaneet konfliktit ja ilmastonmuutos. Aliravitsemus johtuu myös terveellisen ruoan kalleudesta.
Kuwaitilaiset vapaaehtoiset valmistavat taikinaa.
Kuwaitilaiset vapaaehtoiset valmistavat ruokaa aliravituille lapsille ja naisille. Taikinassa on maissia, soijaa, vehnää ja öljyä. (Kuva: Albert González Farran / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Nälkää näkevien määrä lisääntyi merkittävästi viime vuonna koronapandemian seurauksena, selviää YK:n tällä viikolla julkaistusta ruokaturvaraportista. Arviolta jopa 811 miljoonaa ihmistä näki nälkää vuonna 2020. Se on yli 100 miljoonaa ihmistä enemmän kuin vuonna 2019.

Raportin ennusteiden mukaan 660 miljoonaa ihmistä näkisi edelleen nälkää vuonna 2030. Se on kaukana YK:n tavoitteesta poistaa nälänhätä maailmasta siihen mennessä kokonaan.

Suurin syy aliravitsemuksen ja nälkää näkevien määrän kasvuun on koronapandemia ja sen vaikutukset ruokaturvaan. Koronan aiheuttama taloudellinen lama on nostanut ruoan hintaa, mutta myös ilmastonmuutos ja konfliktit ovat häirinneet ruokaturvaa maailmassa.

Yli puolet maailman aliravituista elää Aasiassa ja kolmannes Afrikassa. Väkimäärään suhteutettuna eniten nälkäisiä löytyy Afrikasta, jossa jopa 21 prosenttia eli joka viides oli aliravittu. Nälänhätä on koskettanut erityisesti lapsia. Arviolta 149 miljoonaa eli enemmän kuin joka viides alle 5-vuotias lapsi jäi lyhytkasvuiseksi aliravitsemuksen seurauksena ja 45 miljoonaa lasta oli alipainoisia. Aliravitsemus koskettaa myös useammin naisia kuin miehiä. Noin 30 prosenttia Aasian ja Afrikan mantereen naisista kärsi anemiasta.

Toisaalta myös ylipainoisuus on lisääntynyt. Terveellisen ruoan hinta on noussut ja yhä useammalla ei ole varaa ravinnerikkaaseen ruokaan.

Raportti peräänkuuluttaa muun muassa sosiaaliturvan kehittämistä, haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten kuten naisten ja lasten tukemista, rauhantyön merkitystä, pienviljelijöiden tukemista ilmastonmuutoksen aiheuttamien kriisien kohtaamisessa sekä toimitusketjuihin puuttumista, jotta ruoan hinta laskisi. Myös ravinnerikkaan ruoan hintaa pitäisi laskea, sillä terveellisen ruokavalion pitäisi kuulua myös köyhien etuoikeuksiin.

KoronaviruspandemiaRuokaturva ruokaYKterveysravinto/aliravitsemus

Lue myös

Pelto, johon osuu vesisuihkuja, yllä pilviä.

Ruokajärjestelmä on rikki, ja sitä korjataan pian YK-huippukokouksessa – Yksimielisyys on kaukana, sillä kriitikoiden mukaan kokous vain vahvistaa suuryritysten valtaa

Historian ensimmäisessä ruokajärjestelmähuippukokouksessa yritetään keksiä, miten kaikille voitaisiin tuottaa riittävästi ruokaa pilaamatta ympäristöä. Kannattajien mielestä kokous ottaa mukaan kaikki tasavertaisesti, kriitikoiden mielestä suuryritykset ovat vallanneet kokouksen.
Käsi, jossa jauhoa.

Madagaskarin ruokakriisi pahenee yhä – Nälkäisten lasten määrä voi jopa nelinkertaistua

Noin 1,14 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä Madagaskarin eteläosissa. Osa ihmisistä etsii vettä nyt tienvarsien lätäköistä, kertoo Pelastakaa Lapset.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.