Naisten osallistuminen etenee Somalimaassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisten osallistuminen etenee Somalimaassa

Suurin osa somalimaalaisista naisista ei osaa lukea tai kirjoittaa, mutta naisten osallistuminen on etenemässä - pienin askelin.

Suurin osa somalimaalaisista naisista ei osaa lukea tai kirjoittaa, mutta naisten osallistuminen on etenemässä - pienin askelin, kertoo Solidaarisuus-lehti.

Somalimaassa miehet hallitsevat vahvasti päätöksentekoa pienistä päivittäisen elämän valinnoista aina poliittiseen päättämiseen asti.

"Naisten mahdollisuus ansaita ja omistaa on erittäin rajattu, sillä heidän velvollisuuksiinsa kuuluu pitää huolta taloudellisesti sekä omasta että miehensä perheestä. Naiset ovat siis kahden klaanin välissä, ja vaurastuminen on hyvin vaikeaa", kertoo somalimaalaisten naisjärjestöjen kattojärjestön Nagaadin Buraon toimiston ohjelmapäällikkö Ahmed Ali.

Järjestön mukaan naisten poliittisen osallistumisen vahvistaminen on aloitettava luku- ja laskutaito-opetuksesta. Tällöin he pystyvät esimerkiksi perustamaan oman yrityksen.

Naisten osallistumisen edistyminen näkyy muun muassa Somalimaassa kesäkuussa 2010 pidetyissä presidentinvaaleissa sekä sen jälkeen pystytetyssä uudessa hallituksessa. Nagaad koulutti 1 400 naista vaalityöntekijöiksi ja naisia nähtiin joukoittain myös vaaliuurnilla. Uudessa hallituksessa ministereiden joukossa on kolme naista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia