Naisten oikeudet etenevät Tunisiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisten oikeudet etenevät Tunisiassa

Tunisia poistaa keskeiset varauksensa YK:n naisten syrjinnän vastaiseen konventioon.

Tunisia poistaa keskeiset varauksensa YK:n Naisten syrjinnän vastaiseen konventioon (CEDAW), kertoo Human Rights Watch.

Tunisia on alueen ensimmäinen maa, joka poistaa kaikki yksityiskohtaiset varauksensa sopimukseen. Varaukset mahdollistivat sen jättäytymisen pois tietyistä säädöksistä, vaikka se oli ratifioinut sopimuksen.

Maan varaukset koskivat naisten tasa-arvoista asemaa perheessä, kuten naisten oikeuksia ja velvollisuuksia avioliitossa ja avioerossa, lapsia ja huoltajuutta koskevia asioita, sekä omaisuutta ja omistajuutta.

"Tunisian hallitus, poistamalla keskeiset varauksensa sopimukseen, julistaa sitoutumistaan naisten oikeuksien edistämiseen", sanoo Nadya Khalife, Human Rights Watchin Lähi-idän naisten oikeuksien tutkija.

"Tunisia on todistanut olevansa johtava naisten tasa-arvon edistäjä alueella, ja me toivomme, että se toimii esimerkkinä muille maille kun vaatimukset uudistuksista pyyhkivät yli Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan", hän lisäsi.

Tunisia jätti sopimukseen ainoastaan yhden yleisen varauksen, jossa todetaan, että maa ei sitoudu sellaisiin CEDAW-sopimuksen säädöksiin, jotka ovat ristiriidassa sen perustuslain ensimmäisen kappaleen kanssa. Kappale säätää islamin olevan maan valtionuskonto.

Vaikka Tunisia ei ole käyttänyt varausta syynä ylläpitää CEDAW:ia rikkovia lakeja tai käytäntöjä, Human Rights Watch vaatii myös tämän varauksen poistamista.

Järjestö myös vaatii maan varmistavan, että sen kotimaan lainsäädäntö noudattaa sopimuksen vaatimuksia, ja että se sitoutuu myös Afrikan Unionin naisten oikeudet takaavaan sopimukseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia