Naisten asema laahaa YK:ssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisten asema laahaa YK:ssa

Vaikka YK ajaa tasa-arvoa, on järjestön sisällä tilanne toisenlainen. Virkoja ei ole jaettu läheskään tasan miesten ja naisten kesken, ja naisjärjestöt ovat arvostelijoiden mukaan häpeällisen heikosti rahoitettuja.

YK on yhä kaukana sukupuolten tasa-arvosta, arvostelijat muistuttivat ennen maailmanjärjestön naisten asemaa pohtivan komitean liki kaksiviikkoista istuntoa, joka pidetään maaliskuun ensipuoliskolla.

"YK:n naisjärjestöt ovat sirpaloituneita, pieniä ja tehtäviinsä verrattuna häpeällisen heikosti rahoitettuja", moittii Charlotte Bunch, joka johtaa Naisten globaalin johtajuuden keskusta yhdysvaltalaisessa Rutgersin yliopistossa.

Kun YK:n päämajassa linjataan järjestön työtä, mukana ei ole naisjärjestöjen edustajia, koska he eivät ole tarpeeksi korkeassa asemassa, Bunch sanoo.

YK:n tasa-arvoliike ehdottaa, että maailmanjärjestöön perustetaan uusi yhtenäinen ja aiempaa voimakkaampi naisten järjestö. Se kokoaisi nykyiset alan toimijat, joihin kuuluvat YK:n naisten rahasto Unifem, tasa-arvokysymysten erikoisneuvonantajan toimisto ja naisten asemaa edistävä YK-jaosto.

Uuden yksikön johtoon vaaditaan alipääsihteeriä, joka on järjestön kolmanneksi korkein virka-aste. Alkupääomaa tarvitaan kannattajien mukaan vähintään miljardi dollaria (787 miljoonaa euroa), ja rahoituksen tulee kasvaa ajan mittaan.

Virat eivät tasan


Tasa-arvokampanjan takana on 275 järjestöä yli 50 maasta. Sen mukaan YK:n nais- ja tasa-arvotyöltä puuttuu nyt vahva johto niin päämajassa kuin maatasollakin, joten sitoumuksia ei kyetä täyttämään tehokkaasti.

"Pääsihteeri Ban Ki-moon on julkisesti ja toistuvasti sitoutunut naisten oikeuksien puolustamiseen, mutta tulokset ovat parhaimmillaan vähäisiä ja pahimmillaan hälyttäviä", Equality Now -järjestön johtaja Taina Bien-Aim sanoo.

Hän muistuttaa, ettei virkoja ole edes YK:n sisällä jaettu läheskään tasan naisten ja miesten kesken. YK:n poliittisen tahdon puute vie tukea niiltä, jotka ponnistelevat päivittäin kentällä parantaakseen naisten ja tyttöjen asemaa, hän huomauttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia