Naistaiteilijat esiintyvät ihmisoikeuksien puolesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naistaiteilijat esiintyvät ihmisoikeuksien puolesta

Amnestyn Suomen osaston akkaryhmä on järjestänyt jo kolmena vuonna kansainvälisenä naisten päivänä tilaisuuden, jossa naistaiteilijat esiintyvät ihmisoikeuksien puolesta. Ensimmäisenä vuonna esiintyivät kirjailijat, seuraavana vuonna näyttelijät ja viime vuonna muusikot. Tänään luvassa on flamencoa, performanssitaidetta ja capoeiraa.

Vanhalla on luvassa paitsi flamencoa ja nykytanssia, myös miehisenäkin lajina pidettyä capoeiraa, joka on brasilialainen taistelutanssi. ”Vaikka capoeira on hyvin maskuliinista ja naismestareita on vieläkin hyvin vähän, on se esteettisyydessään hyvin naisia puhuttelevaa. Suomessa on korkea naisten taso, osittain siksi, että meillä oli onni saada Mestre, joka ei koskaan ole kyseenalaistanut kapasiteettiamme capoeristoina ”, kertoo Jenni Kuronen Capoeira Forca Natural-ryhmästä.

Performanssitaiteilijat Stella Parland ja Annika Sandel esittävät humoristisen runoperformanssin, jonka nimi on Café Fraternité. ”Se on miltei mykkä kuvaus arjen absurdiudesta tai pieni pala normaalia hulluutta”, kertovat esiintyjät.Esitys liittyy parin julkaisemaan esikoiskirjaan ”Dikter om öden och döden”, joka on julkaistu vuonna 1999.

Illan päätteeksi esiintyy hihop-ryhmä, jossa esiintyy 12-vuotias hiphopin juniorien Suomen mestari Vanessa Janatuinen opettajansa ja ryhmänsä kanssa.

Aikaisempina vuosina tilaisuus on ollut hyvin suosittu: ”Ensimmäisellä kerralla ilta yllätti koko Akkaryhmän suosiollaan. Ihmisiä tuli niin paljon paikalle, että osa Akkaryhmäläisistä joutui auttamaan baaritiskin takana tarjoilussa”, kertoo akkaryhmäläinen Elina Korhonen. Ensimmäisenä vuonna esiintyivät naiskirjailijat, seuraavana vuonna naisnäyttelijät ja viime vuonna Saunabarissa naismuusikot. Myös silloin ilta oli loppuunmyyty, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet edes sisälle.

Rajat väkivallalle

Tempauksen tarkoituksena on tuoda esiin naisten oikeudet ihmisoikeuksina. Tänä vuonna teemana on erityisesti naisiin kohdistuva väkivalta. Juhlassa käynnistetään myös Amnestyn uusi kampanja naisia kohdistuvaa väkivaltaa vastaan nimeltään ”Joku raja! ?”. Amnesty pyrkii kampanjallaan ja tilaisuudella levittämään sanomaa naisten oikeuksista ihmisoikeuksina kaikille naisten elämään vaikuttavista asioista päättäville tahoille. Se muistuttaa, että valtio ja viranomaiset ovat vastuussa väkivallan estämisestä, uhrien suojelemisesta ja tekijöiden rankaisemisesta, olipa kyseessä kotiväkivalta tai sotatilanne.

"On erityisen tärkeää rikkoa se hiljaisuus, joka leimaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Tänä iltana se rikotaan naistaiteilijoiden voimin. Liikkeestä tulee ääni ja ruumiista vastarinnan paikka", akkaryhmän puheenjohtaja Karoliina Ojanen luonnehtii.

Amnestyn Joku raja! ? -kampanjan taustatyössä ovat olleet mukana muun muassa Naisjärjestöjen keskusliitto, Naisasialiitto Unioni, Nytkis, Tukinainen, Unifem, Naisten linja, Ensi- ja turvakotien liitto, Tyttöjen talo, Marttaliitto ja Ihmisoikeusliitto.

Hyvä voittaa pahan 6-0
Naistaiteilijat ihmisoikeuksien puolesta

Naisten päivän iltatapahtuma Vanhalla Ylioppilastalolla
maanantaina 8.3.2004 klo 18-22
Liput 5 / 8 euroa
Tapahtuman tuotto käytetään ihmisoikeustyöhön.

Kampanjan verkkosivut:
www.amnesty.fi/jokuraja

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia