Naispresidenttiehdokasta syytetään istuvan presidentin juoneksi Paraguayssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naispresidenttiehdokasta syytetään istuvan presidentin juoneksi Paraguayssa

Paraguayn presidentinvaaleissa 20. huhtikuuta on ensi kertaa mukana naisehdokas. Blanca Ovelar edustaa maata 61 vuotta johtanutta oikeistolaista Colorado-puoluetta, mutta saattaa hävitä opposition ehdokkaana olevalle entiselle piispalle.

Colorado-puolueen ehdokas on 50-vuotias opettaja ja entinen opetusministeri Blanca Ovelar. Monet naisjärjestöt arvelevat, että naisehdokkaan asettamista ei selitä niinkään pyrkimys sukupuolten tasa-arvoon kuin Coloradon halu pysyä vallassa.

"Hän edustaa Colorado-puolueen 60-vuotista ylivaltaa, joka on merkinnyt köyhyyttä ja epäoikeudenmukaisuutta. Luulen, että hänen olisi hyvin vaikea muuttaa suuntaa, eikä siinä auta se, että hän on nainen", Työtätekevien maalais- ja alkuperäisnaisten järjestön Conamurin edustaja Maggy Balbuena sanoo.

Politiikan tutkija Lilian Soto näkee Ovelarin "henkilönä, jonka tietty valtaryhmä kokee hyödylliseksi omille päämäärilleen".

"En usko, että naisten oikeuksien puolustaminen todella kiinnostaa häntä", Soto sanoo.

Naisten poliittisen vallan lisäämistä ajavan Parlamento Mujer -järjestön jäsen Angélica Cano esittää vielä jyrkemmän arvion:

"Kun poliittinen liike ei löydä sitä kannattelemaan kykeneviä miesedustajia, se kutsuu naisen laillistamaan jo vanhentuneen mallin."

Sukupuolen vai puolueen asialla?

Tutkija Line Bareiro pitää kuitenkin Ovelarin ehdokkuutta merkittävänä askeleena, jonka taustalla on naisten pitkä kamppailu pääsystä mukaan päätöksentekoon.

Naisjärjestön aktiivi Graziella Corvalán näkee Ovelarin ehdokkuuden edistyksenä, mutta varoittaa, että tälle voi käydä, kuten monille kanssasisarilleen politiikassa: he eivät tiedä, ovatko sukupuolensa vai puolueensa asialla.

"Maan poliittisen uudistumisen johtaja"

Ovelarin poliittinen ura alkoi vasta viime vuoden puolivälissä Paraguayn nykyisen presidentin Nicanor Duarten tuella. Sitä ennen Duarte yritti ajaa läpi perustuslainmuutoksen, joka olisi sallinut hänen uudelleenvalintansa.

Ovelar voitti täpärästi ehdokasvaalin, joka jakoi puolueen kahtia. Vastaan olivat rivijäsenet, jotka pitivät häntä liian tuoreena tulokkaana.

Ovelar luonnehtii itseään maan poliittisen uudistumisen johtajaksi ja kiistää toimivansa Duarten käsikassarana.

Katolinen piispa johtaa mittauksia

Mielipidemittauksissa Ovelar on ollut vuoroin kakkos- ja kolmostilalla ja kilpaillut entisen kenraalin Lino Oviedon kanssa. Kummankin ääniosuudet ovat eri mittauksissa liikkuneet 23–29 prosentin vaiheilla.

Mittausten kärjessä on koko ajan ollut vasemmisto-opposition muodostaman Isänmaallinen liitto muutoksen puolesta -liikkeen ehdokas, entinen katolisen kirkon piispa Fernando Lugo. Hänelle on povattu 35 prosentin äänisaalista.

Ovelar vakuutti kuitenkin IPS:lle olevansa Paraguayn tuleva presidentti.

Hän sanoo edustavansa ainoana "todellista muutosta", koska hän on nainen ja toiminut pitkään julkisessa virassa.

Lisäksi hän sanoo kannattavansa vapaata markkinataloutta ja demokratiaa, jossa aktiivinen valtio ohjaa maata ja suojelee köyhiä.

Naisilla on nykyisin kymmenesosa Paraguayn parlamentti- ja ministerinpaikoista. He saivat äänioikeuden vuonna 1961, mutta ensimmäinen naisministeri nimitettiin vasta vuonna 1989.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia