Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Naisnäkökulmaa Ruandan it-alaan

Naisten ei pitäisi tyytyä vain tietotekniikan kuluttajan rooliin, sanoo alle kolmikymppisenä multimediayrityksen perustanut Akaliza Keza Gara.
(Kuva: transCam / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Alle kolmikymppinen nainen multimediayrityksen johtajana ei ole tavallinen näky Ruandassa. Akaliza Keza Gara, 27, on kuitenkin ehtinyt urallaan paljon ja kannustaa nyt teinityttöjä informaatioteknologian pariin.

Garan perustama ja johtama Shaking Sun -yritys tekee nettisivuja, graafista suunnittelua ja tietokoneanimointia. Hänet valittiin tänä vuonna jäseneksi Microsoft 4Africa -neuvostoon.

Suurimpana saavutuksenaan Gara pitää kuitenkin sitä, että hän oli tekemässä Ruandan ensimmäistä piirrosanimaatiota African Talesia.

"Se oli suuri hetki, kun näin nimeni tekijäluettelossa. Olen todella kiitollinen, että pääsin mukaan", hän sanoo.

Ei vain kuluttajia

Britanniassa multimediateknologiaa opiskellut Gara ei ymmärrä, miksi naisten pitäisi tyytyä alalla kuluttajan rooliin. Hän patistaa naisia osallistumaan tekniikan kehittämiseen, jotta tuotteet palvelevat kumpaakin sukupuolta.

Gara myöntää, että Ruandassakin naisten panos it-alalla on vähäinen. "Toivoa on, että uusimman kehityksen myötä naisia ilmaantuu miesten rinnalle."

Ruandan toisen vaiheen kehityssuunnitelma edellyttää, että maatalouskeskeinen maa muuttuu tietotaloudeksi ja nousee köyhyydestä keskituloisten maiden kastiin vuoteen 2020 mennessä.

Vuoden 2012 YK-raportti kiitteli Ruandaa siitä, että se on jo vetänyt 2 500 kilometriä valokuitukaapelia ja pyrkii saamaan kaikki 11 miljoonaa asukasta laajakaistan äärelle.

Rahaa ja koulutusta

Ruandan nuoriso- ja it-ministeriö perusti vuonna 2012 maan ensimmäisen innovaatiokeskuksen, joka tunnetaan nimellä KLab. Se kokoaa it-alan osaajia yhteen ja tukee heidän kehittelytyötään.

Gara on mukana nuorten naisyrittäjien ryhmässä, joka kannustaa tyttöjä it-alalle rahoittamalla näiden hankkeita ja tarjoamalla koulutusta.

"Koulutus on auttanut monia hankkimaan uusia taitoja, joiden ansiosta heille on avautunut kiinnostavia työpaikkoja", hän kertoo.

Animaatioita lapsille

Tänä vuonna järjestettiin ensi kerran Ms. Geek Rwanda -kilpailu, jossa yliopistossa opiskelevat tytöt kisaavat teknisillä keksinnöillään. Kisan voitti maataloustekniikan opiskelija Nancy Sibo sovelluksella, joka auttaa viljelijöitä selvittämään lähimmän eläinlääkärin ja keinosiemennyspalvelun sijainnin.

Garan luovuus suuntautuu kasvavassa määrin piirrosanimaatioihin, sillä hän on juuri pannut pystyyn oman studion niiden tekemistä varten.

"Haluan auttaa Ruandan lapsia luomalla hahmoja ja ympäristöjä, joihin he voivat samastua, ja kehittämällä tarinoita, jotka viihdyttävät ja innostavat heitä."

genderkehitysinternet Ruanda Suomen IPS

Lue myös

Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Amnesty: Facebookin ja Googlen toiminta uhkaa ihmisoikeuksia – “Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat”

Facebookin ja Googlen tapa kerätä ja käsitellä miljardien ihmisten henkilötietoja loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen ja edistää syrjintää, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa raportissaan.
Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.