Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Naisnäkökulmaa Ruandan it-alaan

Naisten ei pitäisi tyytyä vain tietotekniikan kuluttajan rooliin, sanoo alle kolmikymppisenä multimediayrityksen perustanut Akaliza Keza Gara.
(Kuva: transCam / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Alle kolmikymppinen nainen multimediayrityksen johtajana ei ole tavallinen näky Ruandassa. Akaliza Keza Gara, 27, on kuitenkin ehtinyt urallaan paljon ja kannustaa nyt teinityttöjä informaatioteknologian pariin.

Garan perustama ja johtama Shaking Sun -yritys tekee nettisivuja, graafista suunnittelua ja tietokoneanimointia. Hänet valittiin tänä vuonna jäseneksi Microsoft 4Africa -neuvostoon.

Suurimpana saavutuksenaan Gara pitää kuitenkin sitä, että hän oli tekemässä Ruandan ensimmäistä piirrosanimaatiota African Talesia.

"Se oli suuri hetki, kun näin nimeni tekijäluettelossa. Olen todella kiitollinen, että pääsin mukaan", hän sanoo.

Ei vain kuluttajia

Britanniassa multimediateknologiaa opiskellut Gara ei ymmärrä, miksi naisten pitäisi tyytyä alalla kuluttajan rooliin. Hän patistaa naisia osallistumaan tekniikan kehittämiseen, jotta tuotteet palvelevat kumpaakin sukupuolta.

Gara myöntää, että Ruandassakin naisten panos it-alalla on vähäinen. "Toivoa on, että uusimman kehityksen myötä naisia ilmaantuu miesten rinnalle."

Ruandan toisen vaiheen kehityssuunnitelma edellyttää, että maatalouskeskeinen maa muuttuu tietotaloudeksi ja nousee köyhyydestä keskituloisten maiden kastiin vuoteen 2020 mennessä.

Vuoden 2012 YK-raportti kiitteli Ruandaa siitä, että se on jo vetänyt 2 500 kilometriä valokuitukaapelia ja pyrkii saamaan kaikki 11 miljoonaa asukasta laajakaistan äärelle.

Rahaa ja koulutusta

Ruandan nuoriso- ja it-ministeriö perusti vuonna 2012 maan ensimmäisen innovaatiokeskuksen, joka tunnetaan nimellä KLab. Se kokoaa it-alan osaajia yhteen ja tukee heidän kehittelytyötään.

Gara on mukana nuorten naisyrittäjien ryhmässä, joka kannustaa tyttöjä it-alalle rahoittamalla näiden hankkeita ja tarjoamalla koulutusta.

"Koulutus on auttanut monia hankkimaan uusia taitoja, joiden ansiosta heille on avautunut kiinnostavia työpaikkoja", hän kertoo.

Animaatioita lapsille

Tänä vuonna järjestettiin ensi kerran Ms. Geek Rwanda -kilpailu, jossa yliopistossa opiskelevat tytöt kisaavat teknisillä keksinnöillään. Kisan voitti maataloustekniikan opiskelija Nancy Sibo sovelluksella, joka auttaa viljelijöitä selvittämään lähimmän eläinlääkärin ja keinosiemennyspalvelun sijainnin.

Garan luovuus suuntautuu kasvavassa määrin piirrosanimaatioihin, sillä hän on juuri pannut pystyyn oman studion niiden tekemistä varten.

"Haluan auttaa Ruandan lapsia luomalla hahmoja ja ympäristöjä, joihin he voivat samastua, ja kehittämällä tarinoita, jotka viihdyttävät ja innostavat heitä."

genderkehitysinternet Ruanda Suomen IPS

Lue myös

Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan