Naiset työllistyvät it-opein Kamerunissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naiset työllistyvät it-opein Kamerunissa

Naisten asemaa on ryhdytty parantamaan tietoyhteiskunnan keinoin Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Kamerunissa. Nais- ja perheasioiden ministeri Suzane Bombackin mukaan tietotekniikka on otettu avuksi, jotta naisten asema työmarkkinoilla kohenisi. Tavoitteena on tietojenkäsittelyn perustaitojen opettaminen 100 000 naiselle vuoteen 2012 mennessä.

Naisten asemaa on ryhdytty parantamaan tietoyhteiskunnan keinoin Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Kamerunissa.

Reilun 16 miljoonan asukkaan Kamerunin naisista on yhä 45 prosenttia lukutaidottomia, kun miesten vastaava osuus on 25 prosenttia. Niinpä naisten pääasiallinen leipäpuu on löytynyt maataloudesta, jonka työvoimasta he muodostavatkin lähes kaksi kolmannesta.

Nais- ja perheasioiden ministerin Suzane Bombackin mukaan tietotekniikka on otettu avuksi, jotta naisten asema työmarkkinoilla kohenisi. Tavoitteena on tietojenkäsittelyn perustaitojen opettaminen 100 000 naiselle vuoteen 2012 mennessä.

Kamerunin valtio ja pääkaupungissa Yaoundessa toimiva African Institute for Computer Science aloittivat hankkeen kaksi vuotta sitten. Kaksi kuukautta kestäviltä kursseilta on valmistunut jo 980 naista.

Yksi heistä on Sabine Elomo, 25, joka aikanaan epäonnistui kolmesti koulun päättötutkinnossa.

"Sen jälkeen vanhempani käskivät minun lopettaa koulunkäynnin ja ryhtyä ansaitsemaan rahaa. Oltuani kaksi vuotta työttömänä, pääsin viime vuonna tietotekniikkakurssille", hän kertoo.

"Koulutuksen avulla onnistuin saamaan työpaikan johdon assistenttina", jatkaa Elomo, joka on syyskuusta lähtien työskennellyt Yaoundessa toimivassa kuljetusyhtiössä.

Kamerunissa toteutetaan myös YK:n kehitysrahaston UNDP:n ja Yhdysvaltain kehitysapuviraston tukemaa Cisco-ohjelman it-koulutusta. Opiskelijoille on tarjolla apurahoja, joita voivat hakea vanhemmatkin naiset.

Esimerkiksi Laetitia Ebongue, 42, kiittää kursseja pysymisestään kiinni leivän syrjässä. Hänet irtisanottiin valtion virasta viisi vuotta sitten, kun Kamerun oli ankaran laman kourissa. Nyt hän pyörittää omaa toimistopalvelua.

Ebongue pääsi mukaan Ciscon it-koulutukseen ja uskaltautui sen jälkeen ottamaan lainaa ensimmäisen tietokoneen ostoon.

Cisco ja Operaatio 100 000 edellyttävät naisilta vain luku- ja kirjoitustaitoa. koulutukseen onkin ilmoittautunut väkeä ympäri maata aina johtajista opiskelijoihin ja virkanaisista kotiapulaisiin.

"Päällimmäiseksi on noussut naisten auttaminen ylös köyhyydestä", Cisco-ohjelmassa opettajana toimiva Laure Paulino Fotso sanoo.

"Olemme huomanneet, että useimmilla kamerunilaisilla naisilla on valtavia vaikeuksia pelkästään hengissä pysymisessä. Jotkut koulunsa keskeyttäneet ovat palanneet kotikulmilleen työttömien riveihin, ja toiset ovat turvautunet prostituutioon", hän jatkaa.

"Ohjelmamme on auttanut näitä naisia saamaan takaisin itsetuntonsa, kun he ovat onnistuneet löytämään työtä", Fotso kertoo tyytyväisenä.

Kursseilla opetetaan muun muassa tekstinkäsittelyä, kirjanpitoa ja internetin käyttöä. Opettajien mukaan valmistuneet ovat haluttuja tietokoneistamaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Kaikki naiset eivät kuitenkaan onnistu käymään kurssia loppuun esimerkiksi raskauden tai muiden perhevelvollisuuksien vuoksi.

"Jotkut internetin käytön oppineet naiset taas keskittyvät etsimään sen avulla ulkomaista sulhasta", Clotaire Kamgang Naisten koulutuskeskuksesta valittaa.

Miehen mukaan "nettideittailu" on vastoin keskuksen tarkoitusta, joka on naisten auttaminen itsenäiseen elämään.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia