Naiset tarttuvat aseisiin Peshawarissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naiset tarttuvat aseisiin Peshawarissa

Naiset halutaan mukaan ääriliikkeiden vastaiseen taisteluun etenkin viimevuotisen kouluun kohdistuneen terrori-iskun jälkeen.

(IPS) -- Viime joulukuussa tapahtuneen terrori-iskun jälkeen Pakistanin Peshawarissa päätettiin turvajoukkoihin ottaa myös naisia. Isku, jossa kuoli 145 ihmistä, tehtiin armeijan kouluun. Kuolleista 132 oli lapsia ja teinejä. Vastuun kouluhyökkäyksestä otti Taliban.

Pakistanin vuoristoisen heimoalueen asukkaat ovat eläneet vuodesta 2001 saakka armeijan joukkojen ja aseistettujen ääriliikkeiden, lähinnä Talibanin, puristuksessa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana terrori-iskuissa on kuollut yli 50 000 ihmistä.

Naisten pääsy miehiseen ammattiin on asennetasolla merkittävä teko, sillä talibanien tulkinnan mukaan naisten paikka on kotona. Koulutuksen viesti on kuitenkin selvä: tarkoitus on osoittaa, että naiset ovat mukana taistelemassa ääriliikkeitä vastaan.

Naisten mukanaolo parantaa myös viranomaisten mahdollisuuksia toimia kulttuurisesti herkissä tilanteissa. Naiset voivat tarkastaa terroristiksi epäiltyjä naisia ja tehdä kotietsintöjä helpommin kuin miehet.

Motivaattorina Talibanin naisviha

Koulutukseen osallistunutta 35 naista motivoivat erityisesti talibanien tyttöihin ja naisiin kohdistamat sortotoimet. Räikeimpiä esimerkkejä äärijärjestön naisvihasta ovat hyökkäykset tyttökouluihin ja naispuolisten terveydenhuoltoalan työntekijöiden murhat.

"On kunnia puolustaa ihmisiä hyökkäyksiltä. He tarvitsevat meitä turvakseen", sanoo Zainab Bibi, yksi kurssilta valmistuneista.

"Osaamme käyttää kaikenlaisia aseita ja voimme taistella kaikkialla, minne hallitus meidät määrää. Me emme pelkää", hän vakuuttaa.

Viisi kuukautta kestäneen koulutuksen aikana naiset opetettiin käyttämään myös raskasta kalustoa, kuten panssarivaunujen ja ilmahyökkäysten torjunta-aseita.

Koulutuksen vetäjä Noor Wazir toivoo, että vastaavia hankkeita käynnistettäisiin muuallakin Pakistanissa. Wazirin mukaan naisia tarvitaan paitsi etulinjaan taistelemaan, myös suojelemaan esimerkiksi äänestyspaikkoja, sairaaloita ja toreja. Talibanin terrori-iskut kohdistuvat usein julkisiin paikkoihin ja monet naiset pelkäävät liikkua niissä ilman miesseuraa.

Naisten mahdollisuudet kouluttautua ja saada työtä Peshawarissa ovat heikot. Terveydenhuollon 740 000 työntekijästä vain 40 000 on naisia, 6 600 lääkäristä naisten osuus on 600. Sen sijaan epävirallisilla työmarkkinoilla ja huonoimmin palkatuissa ammateissa, kuten siivouksessa ja muissa kotitaloustöissä, naisilla on yliedustus. Korkeimmissa viroissa naisten osuus on parin prosentin luokkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia