Moni kenialaistyttö silvotaan joululomalla – Suomalaisjärjestö kerää varoja turvaleireihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Moni kenialaistyttö silvotaan joululomalla – Suomalaisjärjestö kerää varoja turvaleireihin

Kenian kristityssä kisii-yhteisössä silpominen tehdään avioliittokelpoisuuden takaamiseksi. Joulu on otollista aikaa, sillä loma-aikana jää aikaa toipua operaatiosta.

Joulukynttilöitä ja -koristeita

Joulu on riskiaikaa tyttöjen sukuelinten silpomisen kannalta, sillä operaatio tehdään Keniassa monelle tytölle koulujen loma-aikaan. Kuva: RedBoy / Flickr.com / CC BY 2.0.

Joululoma on tyttöjen sukuelinten silpomista harjoittavissa yhteisöissä sesonkiaikaa, varoittaa suomalaisjärjestö Solidaarisuus.

Järjestö tekee silpomisen vastaista työtä Keniassa, jonka lounaisosissa kristityn kisii-heimon tytöistä lähes jokainen silvotaan lapsena. Iso osa silpomisista ajoittuu koulujen loma-aikoihin, jolloin tytöillä on aikaa toipua operaatiosta ennen koulujen alkamista. Siksi joulu on riskiaikaa.

”Kisii-yhteisössä silpomisen juurisyy on aikuistumisriitissä, jonka tarkoitus on taata tytön siveys. Vanhemmat tekevät raadollisia valintoja tytön avioliittokelpoisuuden takaamiseksi. He haluavat säästää tytöt pilkalta ja eristämiseltä. Kisii-yhteisössä nimenomaan silpomattomia tyttöjä usein säälitään, ei silvottuja”, kertoo Solidaarisuuden tasa-arvoasiantuntija Maria Väkiparta tiedotteessa.

Kenia kielsi silpomisen lailla vuonna 2011. Sen jälkeen silpominen on vähentynyt mutta ei kaikkialla. Osa tytöistä silvotaan lain seurauksena salaa tai lähetetään naapurimaihin. Operaatio tehdään entistä nuoremmille tytöille, Solidaarisuus kertoo.

Järjestö käynnisti viikonloppuna joulukeräyksen, jonka tarkoituksena on kerätä jouluun mennessä 80 000 euroa silpomisen vastaiseen työhön. Keräyksen tuotoilla järjestetään leirejä, joille silpomisvaarassa olevat tytöt pääsevät loma-aikana turvaan. Turvaleireillä puretaan silpomiseen liittyviä myyttejä, jotta tytöt ymmärtävät, miksi silpomista harjoitetaan heidän kulttuurissaan ja millaisia haittoja silpominen aiheuttaa.

Lisäksi varoilla koulutetaan vanhempia, terveydenhoitajia ja yhteisön päättäjiä silpomisen haitoista.

Maailmassa arvioidaan olevan yhteensä yli 200 miljoonaa naista ja tyttöä, joiden sukuelimet on silvottu. Silpominen aiheuttaa monia lyhyt- ja pitkäaikaisia terveyshaittoja, kuten kovaa verenvuotoa, tulehduksia ja repeämiä. Pahimmillaan se johtaa kuolemaan.

Yle uutisoi marraskuussa, että myös Suomessa elää tuhansia tyttöjä ja naisia, joiden sukuelimet on silvottu tai jotka ovat vaarassa joutua silvotuiksi. Suomessa ei tiedetä tapahtuneen silpomisia vaan tyttöjä on lähetetty toimenpidettä varten ulkomaille tai heidät on silvottu ennen Suomeen tuloa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia