Monella pakolaislapsella traumaattisia kokemuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Monella pakolaislapsella traumaattisia kokemuksia

Useat lapset ovat kokeneet asioita, joista aikuinenkaan ei selviytyisi ilman apua.

Kaiken kaikkiaan noin kolmasosa pakolaisina tai turvapaikanhakijoina Suomeen tulleista lapsista ja nuorista tarvitsisi mielenterveydelleen tukea esimerkiksi traumaattisten kokemusten takia. Moni ei kuitenkaan pääse lääkärin luo edes ensikonsultaatioon.

Traumojen takana on usein perheenjäseneen kohdistunut väkivalta. Varsinaisia kidutustraumoja lapsilla on vähemmän kuin aikuisilla, mutta moni oli todistanut läheisen ihmisen kuolemaa tai tappamista, ja heitä on myös pahoinpidelty. Lapset ovat myös usein kokeneet seksuaalista väkivaltaa.

Joskus maahanmuuton jälkeiset kokemukset voivat myös olla raskaita. Perheenjäseniin kohdistuvat loukkaukset ja omat toimeentulovaikeudet jäytävät itsetuntoa. Joskus lapsi joutuu myös vanhemmalleen tulkiksi ja turvan antajaksi, koska  lapsi oppii kielen nopeammin kuin vanhempansa.

Traumojen aiheuttamat oireet vaihtelevat. Yksi masentuu ja muuttuu aloitekyvyttömäksi, toinen haastaa riitaa ja pursuu aggressioita. Paha olo voi purkautua psykosomaattisina oireina: unettomina öinä ja selittämättöminä päänsärkyinä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia