Mitä Reilu kauppa on? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mitä Reilu kauppa on?

Reilun kaupan tavoitteena on taata kehitysmaiden tuottajille riittävä tulotaso ja suojata heitä maailmanmarkkinoiden heilahteluilta. Tuottajien toimeentulon lisäksi Reilun kaupan järjestelmässä kiinnitetään huomiota tuotannon etiikkaan. Tuotannolle on asetettu selkeitä ja tiukkoja sekä työntekijöitä että ympäristöä suojaavia kriteereitä. Muun muassa lapsityövoimaa ja pakkotyövoimaa ei saa käyttää.

Reilun kaupan järjestelmän tavoitteena on taata kehitysmaiden pienviljelijöille tulotaso, jolla he voivat elättää perheensä ja kouluttaa lapsiaan. Reilu kauppa ei ole hyväntekeväisyyttä, vaan normaalia kaupankäyntiä, jossa huomioidaan kehitysmaassa asuvan viljelijän oikeus kohtuulliseen toimeentuloon. Reilun kaupan järjestelmä todistetusti edistää kestävää kehitystä ja vähentää köyhyyttä.

Reilun kaupan järjestelmän tarkoitus on suojata kehitysmaiden tuottajia maailmanmarkkinahintojen heilahteluilta. Tuotteiden tuottajahinnat on määritelty siten, että ne vähintään kattavat tuotantokustannukset. Lisäksi tuotteista maksetaan Reilun kaupan lisää ja luonnonmukaisesti tuotetuista vielä erityistä luomulisää. Järjestelmään kuuluvat viljelijät saivat vuonna 2005 tuotteidensa myynnistä arviolta vähintään 100 miljoonaa euroa lisätuloja.

Tuottajien toimieentulon lisäksi järjestelmässä kiinnitetään huomiota tuotannon etiikkaan; tuotannolle on asetettu selkeitä ja tiukkoja sekä työntekijöitä että ympäristöä suojaavia kriteereitä. Muun muassa lapsityövoimaa ja pakkotyövoimaa ei saa käyttää.

Järjestelmä antaa kuluttajille mahdollisuuden omien ostopäätösten kautta tukea kehitysmaiden tuottajien elämää. Eettinen tuotanto kiinnostaa rikkaiden maiden kuluttajia yhä enemmän ja Reilun kaupan tuotteiden kysyntä kasvaa maailmalla vuosi vuodelta. Huippuvuonna 2004 tuotteiden myynti kasvoi peräti 49 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Euroopan unioni on kesällä 2006 ilmaissut kiinnostuksensa Reilua kauppaa kohtaan. Parlamentin päätöslauselmassa kehoitetaan Euroopan komissota tekemään julkinen kannanotto Reilun kaupan puolesta. Parlamentti on antanut myös monia konkreettisia ehdotuksia Reilun kaupan edistämiseksi. Yksi niistä on ehdotus, että Reilun kaupan kriteerit otettaisiin huomioon myös julkisissa hankinnoissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia