Miljoonat tytöt joutuvat yhä pakkoavioliittoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miljoonat tytöt joutuvat yhä pakkoavioliittoon

Lukuisille maailman tytöille odotettu elämänvaihe voikin olla täysin toisenlainen kokemus.

Kulttuuriin ja perinteisiin liittyvät syyt, sukupuolten epätasa-arvo ja köyhyys pitävät yllä lapsiavioliittoja Pakistanissa, kertoo kehitysyhteistyöjärjestö Plan Suomen ja Åbo Akademin julkistama raportti.

Pakistanissa 20 - 49-vuotiaista naisista yli kolmannes on avioitunut ennen aikuisikää.

"Noin 60 prosenttia pakistanilaisista elää alle kahdella dollarilla päivässä. Tytöt nähdään tässä tilanteessa taloudellisena taakkana perheelle, heillä ei ole koulutusta eikä heidän suunnaltaan ole odotettavissa toimeentuloa. Kun isällä vallitsee päivittäinen epävarmuus siitä, riittääkö ruoka, ja joku mies ehdottaa tämän tyttärelle avioliittoa, ratkaisu voi näyttää hyvinkin houkuttelevalta – se voi olla tapa turvata tyttären tulevaisuus", raportin kirjoittanut Samuel Lane kuvaa.

Ratkaisuja ongelmaan voivat olla tyttöjen turvallisuutta tukevat ratkaisut koulujen suunnittelussa tai jopa pelkästään tytöille tarkoitetut koulut siellä, missä se on järkevin vaihtoehto. Myös taloudelliset kannustimet perheille helpottavat vanhempien päätöstä päästää tyttö koulutielle.

Lane pitää tärkeänä myös lainsäädännön tiukentamista niin, että rangaistus alaikäisen avioliittoon pakottamisesta toimisi nykyistä suurempana taloudellisena pelotteena. Lakia tulisi myös valvoa tehokkaasti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia