Mikä on pienlaina? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mikä on pienlaina?

Pienlainoja ottavat köyhät ammatinharjoittajat, kuten kalastajat, katukauppiaat, pienviljelijät tai käsityöläiset. Pienlainoitusta tarvitsevat myös lukemattomat köyhät kotitaloudet, jotka haluavat parantaa asuinolosuhteitaan. Monet pienlainat on tarkoitettu ainoastaan köyhille naisille.

Pienlaina on kehitysmaiden köyhille ja vähävaraisille suunnattu rahoitusmuoto. Pienlainoja käyttävät pienituloiset ammatinharjoittajat, kuten kalastajat, katukauppiaat, pienviljelijät, käsityöläiset ja monenlaisia palveluja tarjoavat pienyrittäjät. Pienlainoitusta tarvitsevat myös lukemattomat köyhät kotitaloudet, jotka haluavat parantaa asuinolosuhteitaan. Monet rahoituslaitokset suuntaavat lainansa nimenomaan köyhille naisille.

Lainat ovat nimensä mukaisesti pieniä: rahasummat vaihtelevat jopa kymmenestä eurosta muutamaan sataan euroon. Laina-aika on puolesta vuodesta vuoteen. Velallinen lyhentää lainaansa joka viikko pienellä summalla, joka sisältää myös lainan koron sekä mahdolliset muut kulut. Korko on usein tavanomaisten pankkien tasolla, mutta huomattavasti pienempi kuin ammattimaisten rahanlainaajien perimä korko.

Pienlainojen ehdot ovat joustavat; pyrkimyksenä on auttaa ihmisiä parantamaan elintasoaan eikä sitoa velkakierteeseen. Takaisinmaksu sovitetaan tuloihin ja viikkoeriä voi yleensä muuttaa, mikäli velallisen taloudellinen tilanne huononee. Uutta lainaa saa vasta sitten, kun vanha on maksettu takaisin.

Pienlainoja nostavat ihmiset ovat maailman vähävaraisimpien joukossa - heistä suuri osa joutuu tulemaan toimeen alle dollarilla päivässä. Tavanomaisten pankkilaitosten mittapuiden mukaan köyhien ja pienituloisten lainoittaminen on kannattamatonta ja riskialtista. YK:n tietojen mukaan pienlainoista kuitenkin 97 prosenttia maksetaan takaisin ajallaan.

Yksilö- ja ryhmälainoja Lainoja on pääasiassa kahden tyyppisiä: yksilölainoja ja ryhmälainoja. Yksilölainoissa ei vaadita takausta, mutta ehtona saattaa olla, että lainanottaja on jonkin kiinteän ryhmän – kuten suvun tai kyläyhteisön – jäsen. Ryhmän tehtävänä on tällöin pitää huolta, että velallinen käyttää lainan tarkoituksenmukaisesti ja hoitaa lyhennykset ehtojen mukaan.

Ryhmälainassa lainasumma jakaantuu ryhmän jäsenten kesken. Jäsenet maksavat tietyn vakuuden tai sitoutuvat takaamaan lainan. Ryhmän sosiaalinen paine kannustaa jokaista jäsentä huolehtimaan oman osuutensa lyhennyksistä, mutta jos jäsen ei kykene maksamaan osuuttaan takaisin, muut jäsenet yhdessä vastaavat siitä.

Pienrahoituslaitokset tarjoavat asiakkailleen lainojen lisäksi myös muita pankin peruspalveluita: mahdollisuuden avata säästötili, ottaa vakuutus tai lähettää rahaa. Pienlainoituksen ohella puhutaankin paljon pienrahoituksesta.

Erityyppisiä pienrahoitusta tarjoavia laitoksia on lukuisia ja niiden toimintamallit poikkeavat toisistaan asiakkaiden tarpeiden mukaan. Monet järjestävät laina-asiakkailleen myös monenlaista koulutusta. Yhteisenä piirteenä on kuitenkin yhteiskunnallinen tavoite auttaa asiakkaita ylös köyhyydestä mahdollistamalla elinkeinon kehittäminen tai uuden aloittaminen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia