Miehiä synnyttäjien avuksi syrjäseuduilla Intiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miehiä synnyttäjien avuksi syrjäseuduilla Intiassa

Odishan osavaltio otti käyttöön luovia ratkaisuja äitiys- ja lapsikuolleisuuden kitkemiseksi.

Ensimmäiset Intian syrjäseudulla elävän juang-heimon naiset ovat synnyttäneet kodin sijasta terveyskeskuksessa. Se on paljolti yhden miehen ansiota. Odisha (viime marraskuuhun asti Orissa) on Intian alikehittyneimpiä osavaltioita. Sen 21-miljoonaisesta väestöstä 40 prosenttia kuuluu alkuperäisheimoihin tai syrjityimpiin hindukasteihin ja asuu vaikeakulkuisilla alueilla.

Juang-heimon asuttama Nolan kylä sijaitsee vuorenrinteessä 30 kilometrin päässä Harichandanpurin terveyskeskuksesta. Kolme synnyttäjää onnistui pääsemään sinne Malay Ranjan Juangan järjestämällä kyydillä.

Juanga on hiljan nimitetty Nolan kylään miespuoliseksi terveysavustajaksi.

Luovia ratkaisuja

YK:n asettamat vuosituhannen kehitystavoitteet edellyttävät, että vuoteen 2015 mennessä alle viisivuotiaiden kuolleisuutta vähennetään kolmannekseen ja äitien kuolleisuutta neljännekseen vuoden 1990 tasosta.

Sekä äitiys- että lapsikuolleisuus on Odishassa Intian korkeimpia.

"Intian hallitus on suunnitellut yksinkertaisia ja tehokkaita keinoja tavoitteisiin pääsemiseksi, mutta niidenkin toteutus on valtavan mutkikasta", Patricia Dandonoli Concern Worldwide -järjestöstä sanoo.

Tukeakseen Intian ponnisteluja järjestö aloitti Odishassa Innovaatioita-kampanjan, joka tuo uusia ideoita perinteisten rinnalle.

Niihin kuuluu 205 miespuolisen terveysavustajan pestaaminen osavaltiossa jo toimivien naispuolisten avuksi.

Miehistä turvaa

Intia on nimittänyt maaseudulle naispuolisen terveysavustajan kutakin tuhatta asukasta kohti.

Palkkiopohjalla toimivat naiset saavat 23 päivän koulutuksen. Heidän tehtävänään on jakaa valistusta perusasioista ja ohjata odottavia äitejä terveyspalvelujen piirin.

Naisten työ on turvatonta syrjäseuduilla, mistä heidän pitäisi saada synnyttäjät ja sairastuneet hoitoon vaikka keskellä yötä. Mieskollegat ovat jo ratkaisseet kiperiä kuljetustilanteita: on hankittu auto lainaksi tai miesavustaja on antanut potilaalle kyydin moottoripyörällä.

Valtaa ja vastuuta

Miesavustajista on hyötyä myös kotikäynneillä, Innovaatioita-kampanjaan osallistuvan naisjärjestön sihteeri Dharitri Rout vakuuttaa.

Hänen mukaansa perhesuunnitteluasiat esitettiin aiemmin vain naisille, vaikkei näillä ollut päätösvaltaa perheissä.

"Miehet päättivät lapsiluvusta, mutta eivät kokeneet olevansa vastuussa naisen ravitsemuksesta odotus- ja imetysaikana", Rout sanoo.

Miespuolisen terveysavustajan ansiosta myös isät osallistuvat keskusteluihin.

"Melanin kylän miehet kokoontuvat nyt kuukausittain pohtimaan perhesuunnittelua ja rokotustarpeita", kylän miespuolinen terveysavustaja Singari Munda kertoo.

Intian hallitus saa raportin tuloksista, joita luovat ratkaisut tuottavat Odishassa, hanketta johtava Dandonoli lupaa.

Vuosituhattavoitteet:

YK asetti vuonna 2000 tavoitteet, joihin pyritään vuoteen 2015 mennessä:

1. Poistaa äärimmäinen köyhyys ja nälkä 2. Peruskoulutus kaikille 3. Edistää sukupuolten tasa-arvoa ja parantaa naisten asemaa 4. Vähentää lapsikuolleisuutta 5. Parantaa odottavien äitien terveyttä 6. Taistella aidsia, malariaa ja muiden tauteja vastaan 7. Ympäristön kestävä kehitys 8. Kehityksen globaali kumppanuus

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia