Meksikon naisten tulevaisuus synkkenee työmarkkinoilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Meksikon naisten tulevaisuus synkkenee työmarkkinoilla

Halpa kiinalaistavara valtaa naisvaltaisia tuotannonaloja Meksikossa.

Alkanut vuosi ei lupaa hyvää Meksikon työmarkkinoille. Varsinkin naisten asema heikkenee entisestään, asiantuntijat sanovat.

Vuoden alusta voimaan tullut sopimus avaa Meksikon markkinoita entistä enemmän kiinalaisille tuotteille. Se saattaa viedä Meksikosta jopa 100 000 työpaikkaa, tasa-arvokysymyksiin erikoistunut taloustieteilijä Carmen Ponce ennustaa.

Halvan kiinalaistavaran uskotaan valtaavan varsinkin tekstiili-, jalkine- ja lelumarkkinoita. Kaikki ovat naisvaltaisia tuotannonaloja.

Lisävaikeuksia Meksikon taloudelle koituu Yhdysvaltoja ja Eurooppaa koettelevasta lamasta. Meksikon autonomisen yliopiston talousennusteita laativa laitos arvioi maan työttömyysasteen nousevan viime vuoden 5,7 prosentista 6,1 prosenttiin tänä vuonna.

Meksikossa on 112 miljoonaa asukasta ja uusia työpaikkoja pitäisi syntyä jopa kaksi miljoonaa vuodessa.

Meksikon naiset ovat ennestään palkkakuopassa: naisten peso on vain 70 prosenttia miesten pesosta. Kaupan ala on merkittävä naisten työllistäjä Meksikossa, ja siellä tulotaso laski 24 prosenttia vuosina 2005-2011. Hiljan tehty minimipalkan korotus ei vastaa lähimainkaan hintojen nousua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia