Meksikolainen ympäristöaktivisti murhattu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Meksikolainen ympäristöaktivisti murhattu

Ammuttu Isidro Baldengero López oli palkattu samalla ympäristöpalkinnolla kuin viime vuonna murhattu hondurasilainen Berta Cáceres.

Sierra Madren vuoristoa Meksikossa. (Kuva: Ali Eminov / CC BY-NC 2.0)

Tunnettu meksikolainen ympäristöaktivisti Isidro Baldenegro López on murhattu. Hänet ammuttiin kuoliaaksi sukulaisensa kotona viime lauantaina, kertovat kansainväliset uutismediat.

Baldenegro oli Meksikon pohjoisosassa Sierra Madren vuoristoalueella elävän tarahumara-alkuperäiskansayhteisön johtaja. Hän on taistellut etenkin alueen laittomia hakkuita vastaan.  The Guardian -lehden mukaan hän oli vasta muuttanut takaisin kotiseuduilleen, sillä hän oli pysynyt poissa saamiensa uhkauksien takia. Myös hänen isänsä oli aikoinaan murhattu.

Baldenegro sai vuonna 2005 arvostetun Goldmanin ympäristöpalkinnon. Saman palkinnon sai kymmenen vuotta myöhemmin hondurasilainen alkuperäiskansa-aktivisti Berta Cáceres, joka murhattiin viime vuonna.

Ympäristö- ja alkuperäiskansa-aktivistien murhat ovat viime vuosina herättäneet huolta. Global Witness -järjestön mukaan vuonna 2015 tapettiin yhteensä 185 ympäristöaktivistia, enemmän kuin koskaan aiemmin tilastohistoriassa.

"Uhat, joita Isidro kohtasi työnsä takia ovat samantyyppisiä kuin lukemattomien muidenkin, jotka vastustavat maidensa viemistä tai ympäristön tuhoamista. Missään se ei ole yhtä tappavaa kuin Latinalaisessa Amerikassa. --- Tämä rikos ei saa jäädä rankaisematta, kuten useimmat näistä tapoista", sanoo järjestön edustaja Ben Leather tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti