Marokossa kerjääminen tuottaa usein paremmin kuin työ | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Marokossa kerjääminen tuottaa usein paremmin kuin työ

Kerjäläisten aseman parantamiseksi on kuitenkin tartuttu toimiin, Marokon sosiaalisen kehityksen ministeri Abderrahim Harrouchi vakuuttaa.

Syyskuussa julkistetun virallisen selvityksen mukaan Marokossa on 200 000 kerjäläistä, joista 62 prosenttia luokitellaan ammattilaisiksi, koska he pestaavat vammaisia ja lapsia kerjäämän puolestaan.

Kansalaisjärjestöt arvioivat kerjäläisiä olevan noin miljoona.

Kehitysministeri Harrouchin mukaan hallitus palauttaa perheelliset kerjäläiset omaistensa huomaan ja loput valtion sosiaalikeskuksiin. Heille kehitellään myös hankkeita toimeentulon turvaksi.

"Ongelma on siinä, että kerjäämällä tienaa paremmin", Harrouchi myöntää.

Marokon televisio kertoi hiljan iäkkäästä kerjäläisnaisesta, joka omisti kaksi taloa ja harkitsi kolmannen ostamista. Ohjelman mukaan naisella oli käteisvaroja noin 10 000 euron verran.

Hallitus myöntää, että katujen puhdistaminen anelijoista vaatii viisaita strategioita ja kosolti työtä sekä aikaa, sillä ongelma on monitahoinen.

Raportin mukaan useimmat kerjäläiset ovat naisia, joista osa on eronneita yksinhuoltajia. Toisten aviomiehet ovat työttömiä tai työkyvyttömiä.

Viisikymppisen Fatiman näkee päivittäin Marokon toiseksi suurimman kaupungin Marrakeshin tärkeimpiin lukeutuvan moskeijan liepeillä anelemassa almuja.

"Sen jälkeen kun mieheni kuoli äkillisesti, olen jo muutaman vuoden vedonnut ihmisten anteliaisuuteen, jotta selviäisin päivittäisistä menoista, neljän lapseni koulumaksuista ja vaatimattoman kotimme vuokrasta", hän kertoo.

Fatima sanoo, ettei hän pystyisi elättämään perhettään kotiapulaisen palkalla, joka on parhaimmillaan 85 euroa kuussa. Ilman lasten koulukuluja hän kuitenkin ryhtyisi mieluusti kotiapulaiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia