Marokossa aapiskirja myös aikuisten käteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Marokossa aapiskirja myös aikuisten käteen

Marssi kohti valoa on alkanut Marokossa. Näin kutsutaan kampanjaa lukutaidottomuuden hävittämiseksi vuoteen 2015 mennessä. Haastetta riittää, sillä Marokon 30 miljoonasta asukkaasta 38 prosenttia ei osaa lukea. Äänestysikäisistä on lukutaitoa vailla peräti 68 prosenttia.

Casablanca, Marokko, 29.01.07 (IPS) - Marssi kohti valoa on alkanut Marokossa. Näin kutsutaan kampanjaa lukutaidottomuuden hävittämiseksi vuoteen 2015 mennessä.

Haastetta riittää, sillä Marokon 30 miljoonasta asukkaasta 38 prosenttia ei osaa lukea. Äänestysikäisistä on lukutaitoa vailla peräti 68 prosenttia.

Marssi kohti valoa -kampanjan tavoitteena on luku- ja kirjoitustaidon opettaminen miljoonalle ihmisille joka vuosi. Valtio lupaa hoitaa 570 000, kansalaisjärjestöt 270 000, julkiset yritykset 146 000 ja yksityiset yhtiöt 15 000 henkeä.

Lukutaidon vaikutusta demokratiaan ja kehitykseen tutkiva Abdessamad Hassad pitää lukuja vaikuttavina, mutta pelkää kampanjan jäävän sanahelinäksi.

Hän muistuttaa, että Marokossa ilmestyvillä noin 700 sanoma- ja aikakauslehdellä on yhteensä vain noin 300 000 lukijaa.

Ilmiötä selittää kuitenkin muukin kuin taitojen puute, vakuuttaa 68-vuotias Hajja Fatima, joka on vastikään oppinut lukemaan ja kirjoittamaan. "En pidä sanomalehdistä. Poliitikot eivät välitä meidän puheistamme, joten minäkään en piittaa siitä, mitä he lehdissä sanovat."

Tutkija Hassadin mukaan lukutaidon puute rajoittaa kuitenkin vakavasti demokratiaa ja kehitystä.

"Jos kaksi kolmasosaa äänestäjistä on lukutaidottomia, he eivät pysty tekemään eroa puolueiden ohjelmien välillä. Siksi heitä on helppo huijata ja lahjoa, ja koko edustuksellinen demokratia rakentuu valheelle", Hassad selittää.

Hänen mukaansa lukutaidottomuus eristää laajan kansanosan, 12 miljoonaa ihmistä, poliittisesta eliitistä. Yhteys syntyy vain vaalikampanjoinnin aikana.

Tosiasiassa kaikki päättäjätkään eivät osaa lukea. Laki edellyttää kansanedustajilta ja kuntien päättäjiltä vähintään peruskoulun päästötodistusta. Monelta viime vaaleissa valitulta on kuitenkin löytynyt väärennetty koulutodistus.

Jotkut marokkolaiset, kuten sähkömies Abdelkader Faydi, 34, ovat "marssineet valoon" omin avuin. Perheen köyhyys katkaisi hänen koulutiensä lapsena, mutta aikuisena hän opetteli lukemaan sekä arabiaa että ranskaa.

"Nyt pystyn lukemaan sähköasioista ja opin koko ajan uusia taitoja", kertoo Faydi, jolle internet on tarjonnut paitsi tietoa, myös mahdollisuuden ansaita lisätuloja nettiyhteyksiä asentamalla.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia