Mali sähköistää maaseutua uusiutuvalla energialla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mali sähköistää maaseutua uusiutuvalla energialla

Uusiutuvan energian ansiosta esimerkiksi myrkkykäärmeen purema ei ole Malissa enää yhtä kohtalokas.

Länsiafrikkalaisessa Malissa hyödynnetään aurinko- ja tuulivoimaa, jotta maaseudullakin saataisiin sähköä, kertoo global.finland.fi.

Malilainen ympäristöjärjestö Mali-Folkecenter Nyetaa kokeili aurinkoenergiaa ensimmäisen kerran vuonna 1999. Nyt sen projektit ovat levinneet useampaan kohteeseen.

Hyödyt ovat käytännölliset: esimerkiksi myrkkykäärmeen puremaan tarvittavaa rokotetta voidaan sähkön ansiosta säilyttää jääkaapeissa, mikä voi pelastaa ihmishenkiä. Luokkahuoneiden parempi valaistus taas auttaa lapsia lukemaan oppimisessa.

Mali-Folkecenter Nyetaan toiminnanjohtajan Ousmane Ouattaran mukaan yli 80 prosenttia Malin tämänhetkisestä energiasta tulee biomassasta, pääasiassa puusta. Maa kärsiikin pahasta metsäkadosta.

Aurinko- ja tuulivoima ovat kuitenkin suuri mahdollisuus, sillä maassa tuulee ja paistaa paljon. Koska Malin väestö on hajallaan ympäri maata, kaikkien kylien liittäminen kansalliseen sähköverkkoon olisi hankalaa. Tuuli- ja aurinkosähköä taas voi käyttää siellä, missä sähköä tarvitaan.

Järjestö on luonut uusiutuvan energian projekteillaan myös toimeentuloa paikallisille yhteisöille. Naiset saavat aiempaa helpommin vettä viljelyksille sähköistetyllä vesipumpulla, ja aurinkoenergialla toimivien kuivurien avulla he voivat kuivata hedelmiä ja myydä niitä eteenpäin.

Mali-Folkecenter Nyetaan projektit ovat kuitenkin vasta pisara meressä. Vain noin 20 prosenttia Malin kaupunkiväestöstä ja alle yksi prosentti maaseudun väestöstä on sähkön piirissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia