Uutiset

Maailmanpankki: Äärimmäinen köyhyys vähentynyt, tuloerot huolettavat

Globaalin talouskasvun takkuilusta huolimatta alle 1,9 dollarilla elävien määrä on laskenut alle 800 miljoonaan.
(Kuva: Amy Ross / CC BY-ND 2.0)

Äärimmäinen köyhyys on viime vuosina yhä vähentynyt globaalin talouden vaikeuksista huolimatta. Maailmanpankin uusien tilastojen mukaan vuonna 2013 vajaat 798 miljoonaa ihmistä eli äärimmäisessä köyhyydessä, eli alle 1,9 dollarilla päivässä. Määrä oli noin 100 miljoonaa vähemmän kuin vuonna 2012.

Köyhyyden vähenemistä on ajanut pääosin hyvä kehitys Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueilla, etenkin Kiinassa, Indonesiassa ja Intiassa. Noin puolet äärimmäisen köyhistä elää nyt Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Raportissa on tutkittu 83:a maata. Niistä 60:ssä köyhimmän 40 prosentin keskimääräiset tulot kasvoivat vuosina 2008–2013 huolimatta talouskriisistä, raportissa kerrotaan. Sen mukaan vastoin yleistä uskomusta tuloerot ovatkin pienentyneet, mikäli tarkastellaan eroja kaikkien maailman ihmisten välillä. Myös maiden sisäinen eriarvoisuus on monin paikoin vähentynyt.

Silti 34 maassa tuloerot kasvoivat ja 23 maassa köyhimmän 40 prosentin tulot jopa pienenivät, raportissa kerrotaan. Maailmanpankin pelkona onkin, että mikäli eriarvoisuuteen ei puututa, äärimmäisestä köyhyydestä ei päästä eroon vuoteen 2030 mennessä, mikä on YK:n asettama takaraja.

Toimivia keinoja eriarvoisuuden vähentämiseksi ovat raportin mukaan lasten ravitsemuksen parantaminen, universaalit terveyspalvelut, koulutus, käteissiirrot köyhille, maaseudun infrastruktuurin parantaminen sekä progressiivinen verotus.

"Osa näistä keinoista voi nopeasti vaikuttaa tuloeroihin, toiset vaikuttavat asteittain. Mikään niistä ei ole ihmelääke, mutta kaikkia tukevat vahvat todisteet ja monet niistä ovat saavutettavissa rahallisesti ja teknisesti", sanoo Maailmanpankin pääjohtaja Jim Yong Kim pankin tiedotteessa.

kehitysköyhyystalous

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset