Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Maailmanpankki: Äärimmäinen köyhyys putoamassa alle 10 prosentin

Tavoite poistaa äärimmäinen köyhyys kokonaan on silti kunnianhimoinen.
Köyhyyttä filippiiniläisellä kaatopaikalla. (Kuva: Adam Cohn / cc 2.0)

Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus maailman väestöstä putoaa tänä vuonna 9,6 prosenttiin, ennustaa Maailmanpankki. Sen mukaan näyttää siltä, että maailma on matkalla kohti tavoitetta poistaa äärimmäinen köyhyys maailmasta vuoteen 2030 mennessä.

Köyhyydenpoistamistavoite sisältyy syyskuussa hyväksyttyihin uusiin kestävän kehityksen tavoitteisiin. Maailmanpankin mukaan äärimmäisen köyhiä on tänä vuonna noin 702 miljoonaa, mikä on 200 miljoonaa vähemmän kuin vielä vuonna 2012.

Järjestön johtajan Jim Yong Kimin mukaan syynä vähenemiseen ovat kehitysmaiden vahva talouskasvu sekä investoinnit ihmisten koulutukseen, terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan.

Hän kuitenkin varoittaa, että globaalin talouskasvun hidastuminen, jäljellä olevan köyhyyden syvyys ja laajuus ja se tosiasia, että monet köyhimmät elävät hauraissa sekä konfliktia käyvissä maissa, tekee äärimmäisen köyhyyden poistamisesta kokonaan erittäin kunnianhimoisen tavoitteen.

Huolta aiheuttaa etenkin Saharan eteläpuolinen Afrikka, jossa köyhyys on vähentynyt liian hitaasti. Reilu kolmannes alueen väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä.

Maailmanpankki on päivittänyt uusia ennusteitaan varten äärimmäisen köyhyyden alarajan. Rajaksi päätettiin vuonna 2008 1,25 dollaria päivässä, nyt raja on nostettu 1,9 dollariin. Luku ottaa Maailmanpankin mukaan huomioon uudet tiedot elinkustannuksista eri maissa.

Kestävän kehityksen tavoitteet köyhyys

Lue myös

Mies puun alla, kivi taustalla

Kenialaisella aktivistilla Paul Okumulla on ajatus siitä, miten rikkaat maat voivat tehdä maailmasta reilumman – ”Lopettakaa sekaantuminen”

Euroopassa keskustellaan nykyään paljon siitä, pitäisikö hyvinvointia mitata jollakin muulla tavalla kuin bruttokansantuotteella. Kenialainen aktivisti Paul Okumu kehottaa miettimään, kenen kustannuksella hyvinvointi tulee.
Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.
Mies seisoo kukkuloiden edustalla

Menestyksekäs suojeluprojekti pelastaa metsiä ja vesilähteitä Brasiliassa – 14 vuodessa on istutettu kaksi miljoonaa puuta

Brasilian Extreman kunnassa maanomistajille maksetaan maiden suojelusta ja ennallistamisesta metsäksi. Samalla on onnistuttu suojelemaan myös vesivaroja.
Lentokoneen siipi koneen sisältä otetussa kuvassa

Lentovero ei olisi vain kosmeettinen, sanoo kansalaisaloitteen alullepanija

Suomessa lokakuussa läpi menneen lentoveroaloitteen alullepanija Janne Kilpinen uskoo, että vero olisi viesti konkreettisen muutoksen tarpeesta. Veron käyttöön ottaneessa Ruotsissa lentäminen on jo vähentynyt.
Maissintähkiä sekä pussi maissinjyviä

Zimbabwessa taistellaan aliravitsemusta vastaan ruokakasveja rikastamalla – Kriitikoiden mukaan paikallinen ruokakulttuuri unohtuu

Zimbabwelainen start up -yritys ostaa paikallisilta viljelijöiltä rikastettuja ruokakasveja ja myy niitä eteenpäin. Tavoitteena on paitsi tehdä voittoa, myös taistella aliravitsemusta vastaan sekä voimaannuttaa viljelijöitä.