Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Maailmanpankki: Äärimmäinen köyhyys putoamassa alle 10 prosentin

Tavoite poistaa äärimmäinen köyhyys kokonaan on silti kunnianhimoinen.
Köyhyyttä filippiiniläisellä kaatopaikalla. (Kuva: Adam Cohn / cc 2.0)

Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus maailman väestöstä putoaa tänä vuonna 9,6 prosenttiin, ennustaa Maailmanpankki. Sen mukaan näyttää siltä, että maailma on matkalla kohti tavoitetta poistaa äärimmäinen köyhyys maailmasta vuoteen 2030 mennessä.

Köyhyydenpoistamistavoite sisältyy syyskuussa hyväksyttyihin uusiin kestävän kehityksen tavoitteisiin. Maailmanpankin mukaan äärimmäisen köyhiä on tänä vuonna noin 702 miljoonaa, mikä on 200 miljoonaa vähemmän kuin vielä vuonna 2012.

Järjestön johtajan Jim Yong Kimin mukaan syynä vähenemiseen ovat kehitysmaiden vahva talouskasvu sekä investoinnit ihmisten koulutukseen, terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan.

Hän kuitenkin varoittaa, että globaalin talouskasvun hidastuminen, jäljellä olevan köyhyyden syvyys ja laajuus ja se tosiasia, että monet köyhimmät elävät hauraissa sekä konfliktia käyvissä maissa, tekee äärimmäisen köyhyyden poistamisesta kokonaan erittäin kunnianhimoisen tavoitteen.

Huolta aiheuttaa etenkin Saharan eteläpuolinen Afrikka, jossa köyhyys on vähentynyt liian hitaasti. Reilu kolmannes alueen väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä.

Maailmanpankki on päivittänyt uusia ennusteitaan varten äärimmäisen köyhyyden alarajan. Rajaksi päätettiin vuonna 2008 1,25 dollaria päivässä, nyt raja on nostettu 1,9 dollariin. Luku ottaa Maailmanpankin mukaan huomioon uudet tiedot elinkustannuksista eri maissa.

Kestävän kehityksen tavoitteet köyhyys

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sissitaistelija Maricela Flórez

Yli viisikymmentä vuotta sotimista ja kohta kaksi vuotta rauhaa – Miten Kolumbiassa onnistuttiin siinä, missä niin monessa muussa maassa epäonnistutaan?

Sissitaistelija Maricela Flórez oli valmis kuolemaan sodassa tavoitteidensa puolesta. Nyt Kolumbiassa on rauha ja Flórez on muuttunut sissistä puolueaktiiviksi. Epäilevistä äänistä huolimatta Kolumbian rauhansopimus on pitänyt.
Kenialaisia viljelijöitä kenttäkoulussa

Säävakuutukset ja tekstiviestit auttavat Afrikan ja Aasian viljelijöitä sopeutumaan ilmaston muutoksiin

Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt ja ilmastokatastrofit heikentävät köyhien maiden ruokaturvaa ja vaarantavat viljelijöiden elinkeinon. Tukholman yliopiston Global Resilience Partnershipin hankkeet pyrkivät kohentamaan ruokaturvaa maailmassa.
Cox's Bazarin pakolaisleirin hökkeleitä Bangladeshissa

Rohingyanaisia joutuu ihmiskaupan uhreiksi Bangladeshissa – Vaihtoehtojen puute ajaa epätoivoisiin ratkaisuihin

Rohingya-pakolaisten leireillä on vain vähän työmahdollisuuksia. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö on auttanut lähes sataa ihmiskaupan uhria ja uskoo, että tapauksia on monin verroin enemmän.
EU-lippu, taustalla Brandenburgin portti

EU:n kehitysapu laski ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen – 0,7-tavoitteen saavuttamiseen voi mennä 40 vuotta

EU on yhä maailman suurin avunantaja. Tuore järjestöraportti kritisoi kuitenkin etenkin avun käyttöä pakolaiskuluihin.

Luetuimmat

Rauhanjärjestöissä pohditaan, eikö valtio halua enää tukea kriittisiä ääniä – Leikkaukset uhkaavat jälleen ensi vuonna
Nobelin rauhanpalkinto seksuaalisen väkivallan vastaiselle työlle
300 euroa papuannoksesta? – Ruoka tuntuu kalliilta länsimaissa, mutta tuloihin suhteutettuna vielä kalliimpaa on Etelä-Sudanissa
”Hieno tunnustus kaikille selviytyjille” –Nobelin rauhanpalkinto on nyökkäys myös #metoo-liikkeen suuntaan, sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja
Selvitys Afganistaniin palautetuista lapsista: Moni ei pääse edes kouluun
Stereotyyppiset sukupuoliroolit piinaavat myös miehiä, uskoo Suomessa vieraileva intialaisaktivisti Harish Sadani
Romanian kansanäänestys avioliiton määritelmän muuttamisesta epäonnistui – ”Olemme osoittaneet, että ihmisoikeuksista ei voi äänestää”
Uusi ilmastoraportti: Maapallon lämpenemisen pitäminen 1,5 asteessa on vielä mahdollista – ”Seuraavat vuodet ovat luultavasti historian tärkeimpiä”
Indonesia pyytää ulkomaisia järjestöjä lähtemään – Punaisen Ristin suomalaisen logistiikkayksikön harteille suuri vastuu maanjäristyksen avustustöistä
Norjan tukema lohenkasvatushanke Argentiinassa herättää epäilyksiä – ”Mikään määrä talouskasvua ei oikeuta Patagonian ekosysteemin tuhoamista”