Uutiset

Maailman ylikulutuspäivää vietetään aiemmin kuin koskaan

Tänään 13. elokuuta vietettävä Maailman ylikulutuspäivä on aikaistunut kasvaneen hiilijalanjäljen vuoksi viikolla.
(Kuva: NASA / cc 2.0)

Tänään 13. elokuuta vietetään Maailman ylikulutuspäivää aiemmin kuin koskaan. Päivä on aikaistunut kasvaneen hiilijalanjäljen vuoksi, tiedottaa WWF.

Ylikulutuspäiväksi lasketaan päivä, jolloin ihmisen ekologinen jalanjälki ylittää maapallon kantokyvyn eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.

"Maapallo ei kestä loputtomasti ylikulutusta. Hyvinvointimme riippuu luonnon tarjoamasta ruuasta, vedestä ja energiasta. Velaksi elämisen on loputtava nyt", sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

"Nykyiset päästömme ovat niin suuret, että maapallolle tarvittaisiin kaksinkertainen määrä metsää, jotta ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei nousisi ja aiheuttaisi ilmastonmuutosta", hän jatkaa.

Ylikulutuksen vähentämiseksi tarvittaisiin nyt todellista sitoutumista kansainväliseen ilmastosopimukseen, jonka tavoite on rajoittaa muun muassa ilmaston lämpenemistä kahdella asteella verrattuna esiteolliseen aikaan. Sopimus on tarkoitus sinetöidä Pariisin ilmastokokouksessa joulukuussa.

Ylikulutuksen laskentapäivästä vastaava Global Footprint Network tutkimuslaitoksen mukaan päivä siirtyisi syyskuulle, jos maailman hiilidioksidipäästöjä saataisin vähennettyä 30 prosenttia nykytasosta vuoteen 2030 mennessä.

ympäristöbiodiversiteettiilmastonmuutos WWF Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.