Maailman suurimman pakolaisleirin rahat loppumassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman suurimman pakolaisleirin rahat loppumassa

Koleravaara leviää Kenian Dadaabin pakolaisleirillä, jolla majailee jo noin 465 000 ihmistä.

130 000 Kenian Dadaabin pakolaisleirin pakolaista uhkaa jäädä ilman suojaa varojen puutteen vuoksi, varoittaa seitsemän avustusjärjestöä tiedotteessaan.

Järjestöjen mukaan Dadaabin väkiluku on noussut vuodessa kolmanneksella. Tällä hetkellä siellä asuu noin 465 000 ihmistä.

Leirin olosuhteet ovat kestämättömät. Tällä hetkellä uusia suojia tarvittaisiin 30 000, mutta rahoitusta on vain 4 000:lle, järjestöt kertovat.

Syyskuussa 50 000 pakolaista saattaa olla ilman vettä ja vessoja. Koleran vaara kasvaa leirillä, jollei puhdasta vettä ja käymälöitä voida tarjota kaikille.

Naiset ja lapset kokevat seksuaalista väkivaltaa hakiessaan polttopuita tai kävellessään pitkiä matkoja huonosti valaistuihin käymälöihin.
 
Lisäksi vain 30 prosenttia Dadaabin lapsista pääsee kouluun, ja hekin opiskelevat sadan hengen luokissa, joissa vain viidennes opettajista on ammattilainen. Väkivallan uhka kasvaa ja nuorten rekrytoiminen aseistettuihin ryhmiin on helppoa, kun nuorilla ei ole koulutusta eikä työllistymismahdollisuuksia. 

Dadaabin pakolaisleiri on ollut olemassa jo 20 vuotta, mutta Afrikan sarven viime vuoden nälänhätä toi 160 000 uutta somalialaispakolaista jo valmiiksi ylikansoitettuun leiriin.

"Pakolaisleirit ovat vain väliaikainen ratkaisu, ja tilanne on yhä kestämättömämpi. Rahaa tarvitaan nyt pelastamaan ihmishenkiä, mutta emme voi pumpata rahaa vuosi toisensa perään leirien kasvaessa. Muutosta tarvitaan pikaisesti. Kuitenkin juuri nyt maailmalla on velvollisuus olla kääntämättä selkäänsä Dadaabille ja ihmisille siellä", sanoo avustusjärjestö Oxfamin Kenian työn johtaja Nigel Trick.

Järjestöt myös kaipaavat pitkän tähtäimen suunnitelmaa, joka loisi työpaikkoja, kehittäisi infrastruktuuria ja nostaisi pakolaiset pois hätäavun varasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia