Maailman sosiaalifoorumi matkalla Afrikkaan? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman sosiaalifoorumi matkalla Afrikkaan?

Toisenlaisen maailman mahdollisuus levittäytyy tänä keväänä läpi mantereiden. Kansalaisyhteiskunnan suuri inspiraationlähde, Maailman sosiaalifoorumi, on päättänyt jakaantua kolmeen osaan. Ensimmäinen foorumeista alkaa Malin pääkaupungissa Bamakossa tänään.

Toisenlaisen maailman mahdollisuus levittäytyy tänä keväänä läpi mantereiden. Kansalaisyhteiskunnan suuri inspiraationlähde, Maailman sosiaalifoorumi, on päättänyt jakaantua kolmeen osaan. Ensimmäinen foorumeista alkaa Malin pääkaupungissa Bamakossa tänään torstaina 19.1.

Afrikkalaisen panoksen jälkeen prosessi siirtyy Venezuelan Caracasiin, ja lopulta foorumeiden sarja pannaan pakettiin Pakistanissa, Karachissa.

Foorumien tavoitteena on aina ollut luoda lisää avointa tilaa kansainväliselle keskustelulle. Aiempina vuosina foorumi on järjestetty keskitetysti vain yhdessä kaupungissa, neljä kertaa Brasilian Porto Alegressa ja kerran Intian Mumbaissa.

Intiassa ja Brasiliassa kansalaisyhteiskunnilla on pidemmät perinteet kuin monissa Afrikan maissa. Niinpä Afrikkaan siirtyminen tuo mukanaan joukon haasteita, joiden ratkaiseminen vaatii kansainvälistä yhteistyötä ja tukea.

Bamakon sosiaalifoorumin toivotaan raivaavan tietä vuoden 2007 sosiaalifoorumille, joka on tarkoitus järjestää Nairobissa. Maailman sosiaalifoorumin jalkautuminen Afrikkaan on herättänyt ilahtumisten lisäksi myös epäilyksiä. Pystyvätkö Afrikan köyhimpien maiden kansalaisjärjestöt isännöimään massiiviseksi paisuneita foorumeja? Jo pelkästään Bamakon pieneksi luonnehditussa foorumissa on yli 600 erillistä tapahtumaa.

Seuraavan foorumin järjestäjämaan Kenian naisjärjestöjen koordinaattori Elisabeth Thairu toteaakin, että resurssit monessa Afrikan maassa ovat tietysti vaatimattomammat kuin esimerkiksi Porto Alegressa. Siitä huolimatta hän pitää tärkeänä, että sosiaalisista ongelmista keskustellaan siellä, missä ne ovat räikeimmillään esillä.

Afrikkaan siirtyminen tuskin onnistuu ilman pohjoisen järjestöjen ja hallitusten tukea. Tukiasetelma tuo kuitenkin mukanaan myös olennaisia vaaroja: miten foorumiprosessissa vältetään uuskolonialistiset taipumukset? Tarkoittaako Afrikan tukeminen samanaikaisesti sen kansalaisyhteiskunnan suitsimista tai eurooppalaisten ajatusten vientiteollisuutta? Nämä kysymykset jäänevät Bamakossa vielä avoimiksi.

Vielä on tietysti liian aikaista arvioida Afrikkaan siirtymisen onnistumista tai saavutuksia. Joka tapauksessa prosessi saanee muutoksesta uutta potkua. Todennäköisesti Bamakon foorumi antaa Malin kansalaisyhteiskunnan kaltaisille pienemmille toimijoille myös lisää uskoa itseensä ja globaaliin yhteistyöhön vaikkapa köyhyysongelmaa ratkaistaessa.

Afrikan sosiaalifoorumin neuvostossa vaikuttava Thairu toivoo, että Maailman sosiaalifoorumien järjestäminen Afrikan maissa tuo kansainvälistä keskustelua lähemmäksi afrikkalaisia. Hän myös uskoo foorumien osoittavan, että afrikkalaiset liikkeet ovat sitoutuneita kansainväliseen sosiaaliseen liikehdintään. Maailman sosiaalifoorumin mottoa mukaillen: toisenlainen Afrikka on mahdollinen.

Lisää aineistoa Bamakon sosiaalifoorumista Mika Rönkön nettipäiväkirjassa

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia