Maailman luonnonvarat on jo kulutettu loppuun tältä vuodelta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman luonnonvarat on jo kulutettu loppuun tältä vuodelta

Global Footprint Networkin mukaan tarvittaisiin puolitoista maapalloa, jotta ihmiskunnan kaikki tarpeet voitaisiin tyydyttää.

Maailman tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat kulutettiin loppuun 22. elokuuta mennessä, yhdysvaltalainen tutkimuslaitos Global Footprint Network kertoo. Jäljellä olevan vuoden aikana ihmiskunta kasvattaa ekologista velkaa kuluttamalla luonnonvaravarastoja ja tuottamalla hiilidioksidipäästöjä ilmakehään, järjestö sanoo.

Laskelma perustuu Global Footprint Networkin vuosittaiseen ekologiseen jalanjälkeen. Se kertoo, kuinka suuri määrä maa- ja merialueita tarvitaan tuottamaan luonnonvarat, joita ihmiskunta tarvitsee elintasonsa ylläpitämiseen sekä kasvihuonekaasupäästöjen sitomiseen.

Henkeä kohti laskettuna ihmiskunnan ekologinen jalanjälki on 2,7 globaalia hehtaaria, mutta maa- ja merialueiden tuottama biokapasiteetti on vain 1,8 globaalia hehtaaria.

Global Footprint Networkin mukaan tarvittaisiin puolitoista maapalloa, jotta ihmiskunnan kaikki tarpeet voitaisiin tyydyttää. Vaikka vuonna 2008 alkanut talouden taantuma on vähentänyt luonnonvarojen kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä, kulutus on edelleen kestämättömällä tasolla.

Esimerkiksi Yhdysvallat kulutti loppuun uusiutuvat luonnonvarat jo 28. maaliskuuta. Yhdysvaltalainen kulutustaso edellyttäisi neljää ja qatarilaisten tyypillinen kulutustaso kuutta maapalloa, Global Footprint Network muistuttaa.

Kiinan ekologinen jalanjälki on maailman suurin, mutta henkeä kohti laskettuna edelleen keskitasoa.

Suomalaisen ekologinen jalanjälki on 6,2 globaalia hehtaaria, josta korkeista kasvihuonekaasupäästöistä johtuvan hiilijalanjäljen osuus on 4,2 globaalia hehtaaria. Muilta osin Suomen ekologinen jalanjälki on EU-maiden pienimpiä, WWF Suomi kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia