Maailmalla hälyttävä kuolemantuomioiden aalto | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmalla hälyttävä kuolemantuomioiden aalto

Kymmenien ihmisten teloitukset Irakissa, Etelä-Sudanissa ja Gambiassa huolestuttavat kansainvälisiä järjestöjä.

Tämän vuoden aikana rajusti lisääntyneet kuolemantuomiot ympäri maailmaa tyrmistyttävät YK:n ja kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen edustajia. Kuolemanrangaistusten toimeenpano on lisääntynyt erityisesti Gambiassa, Irakissa ja Etelä-Sudanissa.

"Läpinäkyvyyden puute tuomioistuinten toiminnassa, oikeudenmukaisuuden toteutuminen oikeuskäsittelyissä ja erilaiset rikkomukset tuomioiden langettamisessa ovat järkyttäviä", sanoi YK:n ihmisoikeusjärjestö OHCHR:n Rupert Colville Genevessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Gambia, joka on tähän asti ollut Afrikan maiden eturintamassa kieltämässä kuolemantuomioita, teloitti yhdeksän vankia viime viikolla. Teloitukset tapahtuivat pian sen jälkeen kun maan presidentti Yahya Jammeh ilmoitti, että kaikkien maan kuolemantuomittujen vankien tuomiot pannaan täytäntöön syyskuussa.

Colville luonnehti Gambian teloituksia oikeussysteemin valtavaksi taantumiseksi, sillä maassa ei ole toteutettu kuolemantuomioita 27 vuoteen.

Hän nosti esille myös Irakissa tänä vuonna suoritetut kuolemantuomiot. Tähän mennessä maassa on teloitettu jo 96 ihmistä, joista 26 pelkästään elokuun aikana. Human Right Watchin mukaan sadat vangit ovat aloittaneet nälkälakon protestiksi teloituksille.

Järjestöt ovat jo aiemmin ilmaisseet huolensa Irakissa tapahtuvista kuolemanrangaistuksista, joita on langetettu kiduttamalla ja painostuksella saaduilla tunnustuksilla.

Colville nosti tiedotustilaisuudessaan esille myös Etelä-Sudanin. Maan pääkaupungissa Jubassa kaksi kuolemantuomittua miestä hirtettiin elokuussa. Oikeuskäsittelyssä tuomituille ei annettu mahdollisuutta lainmukaiseen avustajaan.

Maailmanlaajuisesti kuolemantuomioiden käyttäminen rangaistuksena on vähentynyt, mutta tuomioiden toimeenpaneminen lisääntynyt viime vuosina.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia