Luonnonkatastrofit osuvat usein köyhiin viljelijöihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Luonnonkatastrofit osuvat usein köyhiin viljelijöihin

Yli viidennes luonnonkatastrofien taloudellisista vaikutuksista osuu maatalouteen, mutta humanitaarisessa avussa se usein unohdetaan, sanoo FAO.

Yli viidennes luonnonkatastrofien kehitysmaille aiheuttamista vahingoista osuu maataloussektorille. Silti alle viisi prosenttia humanitaarisesta avusta suunnataan maatalouteen, kertoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Järjestön mukaan luonnonkatastrofit, kuten kuivuus, tulvat, myrskyt ja tsunamit, vaikuttavat usein juuri maaseudun köyhiin viljelijöihin, joilla ei ole varaa ottaa vakuutuksia tai rakentaa elinkeinojaan uudelleen katastrofin jälkeen.

Kyseessä ovat alustavat tulokset tutkimuksesta (pdf), jota varten analysoitiin 78 katastrofien jälkeistä tilannetta 48 kehitysmaassa vuosina 2003–2013.

Katastrofien aiheuttamat menetykset olivat yhteensä 140 miljardia dollaria eli noin 132 miljardia euroa. Summasta 22 prosenttia osui maatalouteen, mikä on FAO:n mukaan aiemmin arvioitua enemmän ja todennäköisesti edelleen liian alhainen arvio. Kun kyse on kuivuudesta, maatalous kärsii vaikutuksista jopa 84 prosenttia.

Noin 2,5 miljardia ihmistä elää maataloudesta, ja pientuottajat vastaavat yli puolesta maailman maataloustuotannosta. FAOn johtaja José Graziano da Silva muistuttaakin järjestön tiedotteessa, ettei maatalouden menetyksissä ole kyse vain ruuasta, vaan myös elinkeinoista. Katastrofien seurauksena monet maat myös joutuvat turvautumaan ruuantuontiin ja vähentämään vientiä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia