Luonnonkatastrofeja viime vuonna aiempaa vähemmän | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Luonnonkatastrofeja viime vuonna aiempaa vähemmän

Punaisen Ristin mukaan paikallisia avunantajia pitäisi tukea katastrofitilanteissa enemmän.

Luonnonkatastrofit vaikuttivat viime vuonna noin 107 miljoonan ihmisen elämään, hieman edellisvuotta useampaan. Luonnonkatastrofeja sattui kuitenkin vähiten vuosikymmeneen, vain 315, kertoo Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto (IFRC) tuoreessa raportissaan (pdf).

Raportin mukaan myös luonnonkatastrofeissa kuolleiden määrä, vajaat 8 000, oli pienin lähes 30 vuoteen ja lähes 90 prosenttia matalampi kuin vuosikymmenen keskiarvo. Toisaalta samaan aikaan ebolaepidemiassa kuoli enemmän ihmisiä kuin luonnonkatastrofeissa yhteensä, järjestö muistuttaa.

Sen mukaan ei myöskään ole juurikaan epäilystä siitä, etteikö ilmastonmuutos lisäisi niin katastrofien määrää, vakavuutta kuin niistä kärsivien ihmisten määrääkin.

Yleisimpiä luonnonkatastrofeja olivat viime vuonna tulvat ja myrskyt. Lähes puolet katastrofeista sattui Aasiassa.

IFRC:n vuotuinen katastrofiraportti jakaa katastrofit luonnonkatastrofeihin ja teknologisiin katastrofeihin, joista jälkimmäisiin kuuluvat esimerkiksi liikenne- ja teollisuusonnettomuudet. Niissä kuoli lähes 6 000 ihmistä viime vuonna. Pahin onnettomuus oli Etelä-Korean lauttaonnettomuus, jossa kuoli 304 ihmistä.

Raportissa korostetaan erityisesti paikallisten toimijoiden tärkeyttä katastrofien iskiessä: paikalliset avunantajat ovat lähellä ja paikalla ensimmäisinä, tuntevat paikallisen kielen ja kulttuurin ja pystyvät myös valmistautumaan katastrofeihin yhteisöjen kanssa. Silti esimerkiksi vuosina 2010–2014 vain 1,6 prosenttia järjestöille myönnetystä humanitaarisesta avusta osoitettiin suoraan kansallisille ja paikallisille toimijoille, järjestö kritisoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia