Uutiset

Luonnonkatastrofeja viime vuonna aiempaa vähemmän

Punaisen Ristin mukaan paikallisia avunantajia pitäisi tukea katastrofitilanteissa enemmän.
(Kuva: Luke Appleby / cc 2.0)

Luonnonkatastrofit vaikuttivat viime vuonna noin 107 miljoonan ihmisen elämään, hieman edellisvuotta useampaan. Luonnonkatastrofeja sattui kuitenkin vähiten vuosikymmeneen, vain 315, kertoo Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto (IFRC) tuoreessa raportissaan (pdf).

Raportin mukaan myös luonnonkatastrofeissa kuolleiden määrä, vajaat 8 000, oli pienin lähes 30 vuoteen ja lähes 90 prosenttia matalampi kuin vuosikymmenen keskiarvo. Toisaalta samaan aikaan ebolaepidemiassa kuoli enemmän ihmisiä kuin luonnonkatastrofeissa yhteensä, järjestö muistuttaa.

Sen mukaan ei myöskään ole juurikaan epäilystä siitä, etteikö ilmastonmuutos lisäisi niin katastrofien määrää, vakavuutta kuin niistä kärsivien ihmisten määrääkin.

Yleisimpiä luonnonkatastrofeja olivat viime vuonna tulvat ja myrskyt. Lähes puolet katastrofeista sattui Aasiassa.

IFRC:n vuotuinen katastrofiraportti jakaa katastrofit luonnonkatastrofeihin ja teknologisiin katastrofeihin, joista jälkimmäisiin kuuluvat esimerkiksi liikenne- ja teollisuusonnettomuudet. Niissä kuoli lähes 6 000 ihmistä viime vuonna. Pahin onnettomuus oli Etelä-Korean lauttaonnettomuus, jossa kuoli 304 ihmistä.

Raportissa korostetaan erityisesti paikallisten toimijoiden tärkeyttä katastrofien iskiessä: paikalliset avunantajat ovat lähellä ja paikalla ensimmäisinä, tuntevat paikallisen kielen ja kulttuurin ja pystyvät myös valmistautumaan katastrofeihin yhteisöjen kanssa. Silti esimerkiksi vuosina 2010–2014 vain 1,6 prosenttia järjestöille myönnetystä humanitaarisesta avusta osoitettiin suoraan kansallisille ja paikallisille toimijoille, järjestö kritisoi.

avustustyökatastrofiapu Punainen Risti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset