Uutiset

Luonnonkatastrofeja viime vuonna aiempaa vähemmän

Punaisen Ristin mukaan paikallisia avunantajia pitäisi tukea katastrofitilanteissa enemmän.
(Kuva: Luke Appleby / cc 2.0)

Luonnonkatastrofit vaikuttivat viime vuonna noin 107 miljoonan ihmisen elämään, hieman edellisvuotta useampaan. Luonnonkatastrofeja sattui kuitenkin vähiten vuosikymmeneen, vain 315, kertoo Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto (IFRC) tuoreessa raportissaan (pdf).

Raportin mukaan myös luonnonkatastrofeissa kuolleiden määrä, vajaat 8 000, oli pienin lähes 30 vuoteen ja lähes 90 prosenttia matalampi kuin vuosikymmenen keskiarvo. Toisaalta samaan aikaan ebolaepidemiassa kuoli enemmän ihmisiä kuin luonnonkatastrofeissa yhteensä, järjestö muistuttaa.

Sen mukaan ei myöskään ole juurikaan epäilystä siitä, etteikö ilmastonmuutos lisäisi niin katastrofien määrää, vakavuutta kuin niistä kärsivien ihmisten määrääkin.

Yleisimpiä luonnonkatastrofeja olivat viime vuonna tulvat ja myrskyt. Lähes puolet katastrofeista sattui Aasiassa.

IFRC:n vuotuinen katastrofiraportti jakaa katastrofit luonnonkatastrofeihin ja teknologisiin katastrofeihin, joista jälkimmäisiin kuuluvat esimerkiksi liikenne- ja teollisuusonnettomuudet. Niissä kuoli lähes 6 000 ihmistä viime vuonna. Pahin onnettomuus oli Etelä-Korean lauttaonnettomuus, jossa kuoli 304 ihmistä.

Raportissa korostetaan erityisesti paikallisten toimijoiden tärkeyttä katastrofien iskiessä: paikalliset avunantajat ovat lähellä ja paikalla ensimmäisinä, tuntevat paikallisen kielen ja kulttuurin ja pystyvät myös valmistautumaan katastrofeihin yhteisöjen kanssa. Silti esimerkiksi vuosina 2010–2014 vain 1,6 prosenttia järjestöille myönnetystä humanitaarisesta avusta osoitettiin suoraan kansallisille ja paikallisille toimijoille, järjestö kritisoi.

avustustyökatastrofiapu Punainen Risti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.