Lukutaidottomat naiset tekevät elokuvia Intiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lukutaidottomat naiset tekevät elokuvia Intiassa

Eteläisessä Andra Pradeshin osavaltiossa 17 kastitonta naista on perustanut säätiön, joka syntyi halusta kertoa muille syrjäisen yhteisön tekemästä työstä. Yhteisömedia-säätiö (CMT) on järjestön mukaan naisten vastaus kastittomuudesta, sukupuolesta ja taloudellisesta asemasta johtuviin ongelmiin. 

"Emme osaa lukea tai kirjoittaa, mutta teemme omia elokuvia", Narsamma, maanviljelijä Pastapurin kylästä Hyderabarista esittäytyy.

Narsamma kuuluu Yhteisömedia-säätiöön (CMT), jonka 17 kastitonta naista perusti eteläisessä Andra Pradeshin osavaltiossa.

"CMT on naisten vastaus kastittomuudesta, sukupuolesta ja taloudellisesta asemasta johtuviin
ongelmiin", CMT:tä ohjannut P.V.Satheesh Deccan kehitysyhdistyksestä (DDS) sanoo.

DDS on auttanut 5 000 naista perustamaan kyläyhdistyksiä, jotka päättävät mitä kotoperäisiä viljalajikkeita ne viljelevät luonnonmukaisesti. Yhdistyksillä on myös varastoja, joista ylijäämävilja myydään ulkopuolisille tai jaetaan niille, joiden sato epäonnistui.

Naiset viljelevät kaikkiaan 22:ta viljalajiketta 0,4 hehtaarin pelloillaan.

Kyläyhdistysten tähtihetki oli muutama vuosi sitten, kun niillä oli tarpeeksi ruokaa samaan aikaan, kun Andra Pradeshin osavaltion hallituksen oli lainattava viljaa Intian keskushallitukselta.

Takana halu kasvattaa tietoisuutta

 

Ajatus CMT:n perustamisesta syntyi, kun naiset halusivat kertoa muille tekemästään työstä.

"Kansallisten televisioyhtiöiden toimittajat eivät koskaan käy pienimmissä yhteisöissä dokumentoimassa heidän tietojaan tai kulttuuriaan", Narsamma sanoo.

CMT:n kuvaaja Lakshamma sanoo, että tarkoituksena on kasvattaa tietoisuutta monista kotoperäisistä viljalajikkeista ja luonnonmukaisesta viljelystä.

DDS:n Satheesh oli itse aikaisemmin ollut tuottajana valtion omistamalla tv-kanavalla. Hän koulutti seitsemän naista koeluontoisesti televisiotyön saloihin. Koulutusta annettiin neljänä päivänä kuukaudessa seitsemän kuukauden ajan.

"Pelkäsimme ensin monimutkaisia kameroita. Olemme tottuneita vain sirpin käsittelyyn. Mutta ohjaajat antoivat meille täydellisen vapauden", Narsamma kertoo.

"Otan nuorimman lapseni mukaan, ja kun kuvaan, toiset naiset huolehtivat hänestä. Sellaista solidaarisuutta ei näe suurissa tv-yhtiöissä", Kavita sanoo.

Naiset sanovat päässeensä toimintansa avulla eroon miesten syrjinnästä.

Ahkeraa dokumentointia

 

"Nämä naiset ovat osoittaneet, että lukutaito ei ole välttämätön edellytys muiden taitojen

Tekijät menestyvät lukutaidottomuudesta huolimatta.

omaksumiselle", Mahila Samakhya Intian hallituksen perustamasta naisten kehitystä tukevasta järjestöstä sanoo.

CMT on kuvannut satakunta elokuvaa maanviljelyn tulevaisuudesta, elinkeinoista, geenimuunnellun viljelyn ongelmista, ympäristöstä ja myös naisten asemasta median maailmassa. Monet sen elokuvista on esitetty kansallisilla tv-kanavilla.

CMT ei myy elokuviaan kaupallisilla markkinoilla, mutta se ansaitsee niillä rahaa yhteistyöprojektien kautta. Sillä on koossa 22 000 euroa, jonka turvin voidaan antaa lisää koulutusta.

CMT tekee yhteistyötä järjestöjen ja ryhmien kanssa monessa maassa. Naisten elokuvia on käännetty ranskaksi, saksaksi, espanjaksi, suahiliksi, bahasaksi ja thaiksi.

Heidän viimeisin elokuvansa geenimuunnellusta maanviljelystä esitettiin Bonnissa luonnon monimuotoisuutta käsitelleessä konferenssissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia