Lukašenkon hallinto kostaa kansalaisyhteiskunnalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lukašenkon hallinto kostaa kansalaisyhteiskunnalle

Valko-Venäjän oppositio on yhä kiperämmässä tilanteessa, sanoo Fifi-verkkolehden haastattelema kansalaisaktiivi Katerina.

Valko-Venäjän kansalaisyhteiskunnalle kostetaan viime joulukuun mielenosoituksista, joissa protestoitiin presidentinvaalit taas kerran murskavoittanutta Aleksandr Lukašenkoa ja vaalivilppiä vastaan. Näin sanoo Kati Pietarisen haastattelema Valko-Venäjän kansallisen nuoriso- ja lastenjärjestöjen kattoliiton edustaja Katerina Fifi-verkkolehdessä.

Huhtikuussa tiedotusministeriö ilmoitti sulkevansa viimeiset itsenäiset valtalehdet, Nasha Nivan ja Narodnaya Volyan. Vuosi 2011 on tuonut muutenkin muutoksen huonompaan, Katerina sanoo.

"Alkuvuoden aikana kaikki nuorisojärjestöjen aktiivit, itsenäiset journalistit, poliittiset aktiivit, nuorisoaktiivit ja ihmisoikeusaktiivit joutuivat KGB:n kuulusteluihin. Viisi läheistä ystävääni joutui 15 päiväksi vankilaan. Moni ystäväni on kevään aikana erotettu yliopistosta opiskelijajärjestössä toimimisen takia."

Katerinan mukaan talouskriisi on koetellut maata rankasti, ja se saattaa jatkossa aiheuttaa sekä tavallisten kansalaisten protesteja että vallan puolelta kovan vastareaktion niihin.

"Eniten pelottaa se, että ennen vaaleja kaikki ehdokkaat pidätetään ja järjestöt suljetaan. Ehkä meitä kaikkia rangaistaan niin pahasti, ettei kukaan enää uskalla tehdä mitään. Kun ihmiset joutuvat vankilaan tai sosiaalisiin ja taloudellisiin ongelmiin, kun on erotettu työstä ja koulusta, harva jaksaa enää ajatella politiikka."

Lisää uusi kommentti