Libyan väliaikaishallintoa vaaditaan hillitsemään väkivaltaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Libyan väliaikaishallintoa vaaditaan hillitsemään väkivaltaa

Gaddafin jälkeisessä Libyassa paljastuu yhä uusia merkkejä kapinallisten tekemistä teloituksista ja kidutuksesta.

Libyan väliaikaishallitusta syytetään liian vähäisistä ponnistuksista hillitä tukijoitaan ja maata yhä riivaavaa väkivaltaa.

Muammar Gaddafin kuoltua epäselvissä olosuhteissa toissaviikolla, kysymyksiä on herättänyt muidenkin kuin Gaddafin kohtelu.

CBS Newsin mukaan liki 300 ruumista on kerätty Sirten alueelta joukkohautaan. Monilla kuolleista oli kädet sidottuina ja heitä oli ammuttu päähän, mikä viittaa suoraan teloitukseen. Muissa joukkohaudoissa heitä on vielä lisää.

Misratalaisen vankilan johtaja Sheikh Fathie Dariez pitää teloituksia oikeudenmukaisina. "Ulkomaisille palkkasotureille ei anneta armoa", hän sanoo CBS:lle. Sotavankien teloittaminen on kansainvälisen oikeuden mukaan sotarikos.

On vaarana, että Libyan uusia hallitsijoita tullaan syyttämään samoista rikoksista, kuin niitä, jotka he pyrkivät Naton tuella kukistamaan, CBS toteaa.

Ihmisoikeusjärjestöt huolissaan

Myös Human Rights Watch löytänyt viitteitä sotarikoksista. Taistelujen laannuttua järjestön tarkkailijat löysivät 53 teloitettua ihmistä, ilmeisesti Gaddafin tukijoita, sirtreläisestä hotellista. Ruumiit löytyivät taisteluiden loputtua alueelta, joka oli Misratasta tulevien Gaddafin vastustajien hallussa jo teloitusten aikaan. Todisteet viittaavat siihen, että osa ammuttiin heidän ollessaan vangittuina.

Teloituksista vastuussa ovat ilmeisesti Gaddafia vastustaneet prikaatit, "jotka näyttävät toimivan väliaikaishallinnon kontrollin ulkopuolella", sanoo Peter Bouckaert, HRW:n hätätilanteiden johtaja. Hän perää väliaikaishallinnolta toimia aseistautuneiden prikaatien toiminnan suitsimiseksi ja vastuullisten tuomisesta oikeuteen.

Amnesty International jo aiemmin vaatinut väliaikaishallinnolta toimia, jotta maassa ei toistettaisi menneisyyden virheitä.

Gaddafin joukkojen tappion jälkeen eräänä huolena on kostonomainen väkivalta. HRW:n mukaan kapinalliset muun muassa terrorisoivat ihmisiä Misratan läheisestä Tawerghan kaupungista, syyttäen heitä Gaddafin tukijoina tehdyistä raakuuksista. Koko kaupunki on tyhjentynyt asukkaista, mutta lähteneet kertovat, että asukkaita on pahoipidelty ja tapettu muualla maassa. 

Human Rights Watch varoittaa myös valtavista määristä aseita, jotka makaavat vartioimattomina Sirtren lähistöllä. Myös YK ilmaisi huolensa maan asevarannoista ja niiden joutumisesta esimerkiksi terroristien haltuun. Aseita on jo varastettu, vaikka väliaikaishallinto on jo pitkään luvannut turvata jäljelle jääneet varastot.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia