Länsirannan talojen tuhoaminen kiihtyy | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Länsirannan talojen tuhoaminen kiihtyy

Israel on purkanut palestiinalaisten koteja Länsirannalla lähes viisi kertaa aiemmin kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Yli 750 palestiinalaista Länsirannalla on joutunut tänä vuonna pakenemaan, koska Israelin armeija on tuhonnut heidän kotinsa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Viimeksi taloja purettiin viime viikolla, kun Israelin armeijan puskutraktorit hävittivät kolme kotia ja vesitankkia 'Aqaban kylässä alueen pohjoisosassa. 22 ihmistä, joista 12 lapsia, jäi kodittomaksi.

Tuhotussa talossa asuneen Khaled Sbeih'n mukaan purku tapahtui varoittamatta. Perheet olivat saaneet kirjeen, joka tiedotti, että perheillä ei ole rakennuslupaa, mutta purkupäivämäärää ei ilmoitettu.

"Heräsimme aamulla ja lapset lähtivät kouluun. Kun he tulivat takaisin, meillä ei ollut kotia. En tiedä, miten selittää se heille", hän sanoi.

Israelin armeijalla on harjoitusalue 'Aqaban läheisyydessä, ja kylässä on usein tehty samantapaisia ratsioita. Ympäröiviltä kukkuloilta on löydetty räjähtämättömiä ammuksia, joihin on kuollut useita palestiinalaisia viime vuosina.

Lupaa mahdoton saada

YK:n mukaan tänä vuonna Länsirannalta on paennut tänä vuonna talojen purkamisen vuoksi lähes viisi kertaa enemmän ihmisiä kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtajan Philip Lutherin mukaan purkujen kasvanut määrä kertookin siitä, ettei kyse ole hallinnollisesta virheestä, vaan tietoisesta politiikasta siirtää palestiinalaiset alueelta.

Järjestö vaatii Israelia lopettamaan häädöt ja siirtämään vastuun Länsirannan rakentamisesta palestiinalaisille itselleen.

Israelin armeija perustelee talojen purkamista sillä, että ne on rakennettu ilman lupaa. Käytännössä palestiinalaisten on kuitenkin mahdotonta saada lupia. Esimerkiksi israelilaisen Bimkom-kansalaisjärjestön mukaan Länsirannan palestiinalaisille annetaan vain noin 13 rakennuslupaa vuodessa. Samaan aikaan Israel rakentaa alueelle omia siirtokuntiaan.

Amnesty muistuttaa, että Geneven sopimusten mukaan Israelilla on velvollisuus suojella palestiinalaissiviileitä miehitetyillä alueilla sekä kunnioittaa näiden oikeutta kunnolliseen asumiseen.

Myös omien siviilien asuttaminen miehitetyille alueille rikkoo Geneven sopimusta, ja kansainvälinen rikostuomioistuin ICC pitää sitä sotarikoksena.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia