Uutiset Naisten oikeudet

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

El Salvadorin korkein oikeus on vapauttanut Teodora Vasquezin, joka tuomittiin vuonna 2008 lapsensa murhasta. Lapsi syntyi kuolleena raskauden loppuvaiheessa.

”On rohkaisevaa nähdä Teodoran astuvan ulos vankilasta, jossa hänen ei olisi pitänyt alun pitäen ollakaan, mutta El Salvador on yhä kaukana naisten ja tyttöjen oikeuksien täydestä kunnioittamisesta. El Salvadorin viranomaisten on välittömästi peruttava tyrmistyttävä aborttikielto, joka on luonut syrjintää, tuskaa ja epäoikeudenmukaisuutta”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Amerikan johtaja Erika Guevara-Rosas tiedotteessa.

El Salvadorissa on maailman tiukimpiin kuuluva aborttilaki. Abortti on kielletty kaikissa tapauksissa, ja keskenmenoja saaneita sekä kuolleita lapsia synnyttäneitä naisia epäillään usein murhista. 

Vasquez synnytti kuolleen vauvan vuonna 2007. Hän heräsi verilammikosta poliisin tullessa pidättämään häntä. Hänet tuomittiin 30 vuodeksi vankeuteen.

Vasquez valitti tuomiostaan viime joulukuussa, mutta vetoomustuomioistuin hylkäsi valituksen. Eilen torstaina korkein oikeus kuitenkin lievensi tuomiota, vaikka se ei julistanut tätä syyttömäksi. Sen seurauksena hän kuitenkin pääsi vapaaksi.

Amnesty muistuttaa, että El Salvadorissa on yhteensä ainakin 27 naista vankilassa aborttilain perusteella. Järjestön selvitysten mukaan usein telkien taakse joutuvat köyhät naiset.

Naisten oikeudet genderlakioikeus ja rikosterveys El Salvador Amnesty International

Lue myös

Mauritanian lippu

Raiskauksen uhrit pelkäävät rikossyytteitä Mauritaniassa

Avioliiton ulkopuolinen seksi on kriminalisoitu Mauritaniassa. Siksi raiskaustutkinta saattaa muuttua moraalitutkinnaksi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Tarvitaanko Suomeen erillislakia tyttöjen silpomisen kieltämiseksi? – Keskustelu erillislaista jättää varjoonsa muut keinot, sanoo asiantuntija

Suomen rikoslaki kieltää jo nyt tyttöjen sukuelinten silpomisen, mutta eduskuntaan etenevässä kansalaisaloitteessa vaaditaan erillistä lakia. Ihmisoikeusliiton asiantuntija Johanna Latvala peräänkuuluttaa lisää asennemuutostyötä sekä ammattilaisten kouluttamista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Etelä-Sudanin maan sisäisiä pakolaisia Waun kaupungissa

Etelä-Sudanissa solmittiin taas rauhansopimus – Tällä kertaa se voi onnistua, sillä ”ihmiset ovat väsyneitä sotimiseen”

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta nyt konfliktin osapuolet ovat solmineet uuden rauhansopimuksen. Eteläsudanilainen tutkija Jok Madut Jok uskoo, että tällä kertaa rauhanprosessi voi onnistua. Siihen ei kuitenkaan riitä sopu vain valtaa haluavien poliittisten johtajien välillä.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.
Ilmakuva Lontoosta ja Thames-joesta

Eurooppa, on aika lopettaa kasvuriippuvuus

Yli 200 tutkijaa vaatii kirjeessään Eurooppaa luopumaan talouskasvuun pyrkimisestä. ”Nykyisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen Euroopassa ei vaadi lisää kasvua vaan reilumpaa jo aikaansaatujen tulojen ja vaurauden jakoa”, kirjeessä todetaan. Myös seitsemän suomalaistutkijaa on allekirjoittanut kirjeen.
Senegalilainen räppäri Matar Khoudia Ndiaye studiossa mikrofonien takana

Yhteisöradio varoittaa siirtolaisuuden vaaroista Senegalissa – ”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona”

Dakarilaisen Radio Oxy Jeunes'n ohjelmassa Eurooppaan siirtolaiseksi mielineet kertovat kokemuksistaan samaa suunnitteleville. Viestillä halutaan tavoittaa myös lastensa matkoja rahoittavat vanhemmat.