Uutiset Naisten oikeudet

El Salvador kieltäytyi kumoamasta kuolleen lapsen synnyttäneen naisen tuomiota – taustalla maailman tiukin aborttilaki

El Salvadorissa on tuomittu viime vuosikymmeninä kymmeniä naisia vankeuteen keskenmenon tai muun komplikaation vuoksi. Kaikki ovat kuuluneet köyhään kansanosaan.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Elsalvadorilainen vetoomustuomioistuin on pitänyt voimassa kuolleen lapsen synnyttäneen Teodora Vasquezin 30 vuoden vankeusrangaistuksen. Päätös on herättänyt kritiikkiä YK:ta myöden.

Vasquez synnytti kuolleen vauvan vuonna 2007 raskautensa loppuvaiheessa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan hän heräsi verilammikosta poliisin tullessa pidättämään häntä. Oikeudenkäynnissä oli ongelmia, ja sen päätyttyä Vasquez tuomittiin henkirikoksesta.

Tapauksen taustalla on El Salvadorin aborttilaki, jota pidetään maailman tiukimpana. Sen mukaan abortti on kielletty aina, jopa silloin, kun äidin henki on vaarassa.

”Teodoran traaginen tarina kuvastaa surullisella tavalla kaikkea, mikä on vialla El Salvadorin oikeusjärjestelmässä, jossa ihmisoikeudet näyttävät olevan vieras käsite”, sanoo Amnestyn Amerikan johtaja Erika Guevara-Rosas tiedotteessa.

Myös YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustaja Liz Throssell otti tuomioon kantaa.

”On täysin ällistyttävää, hämmästyttävää ja kauhistuttavaa, että nämä naiset pohjimmiltaan tuomitaan siitä, että he ovat saaneet keskenmenon tai synnyttäneet kuolleen lapsen. Heidät tuomitaan käytännössä siitä, että he ovat naisia, siitä, että he menettivät lapsen ja siitä, että he ovat köyhiä”, hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

YK:n tietojen mukaan yhteensä ainakin 42 naista on tuomittu henkirikoksesta keskenmenon tai muun komplikaation vuoksi vuodesta 1988 asti El Salvadorissa. Samoissa olosuhteissa ei ole tuomittu vauraseen väestönosaan kuuluvia naisia.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgenderlakioikeus ja rikos El Salvador Amnesty International

Lue myös

YK:n yleiskokouksen istuntosali, UN Womenin pääjohtaja Michele Bachelet vuonna 2011

YK:n yleiskokoukselle tulossa naispuheenjohtaja

Nainen on pääsemässä nuijanvarteen YK:n yleiskokouksessa vasta neljättä kertaa.
Tietokoneen näppäimistö, sormi sinisellä napilla

Twitteriltä vaaditaan naisvihaan puuttumista

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Twitter ei tee riittävästi poistaakseen palvelussa tapahtuvat hyökkäykset naisia kohtaan.
Kaksi zimbabwelaisnaista, vas. Naiset ja laki -yhdistyksen Zimbabwen johtaja Dorcas Makaza-Kanyimo

Kulta tuo elannon monille Zimbabwen naisille

Zimbabwessa on noin 50 000 ihmistä, jotka harjoittavat pienimuotoista kaivostoimintaa. Etenkin naiskaivajien asemaa pyritään nyt parantamaan, sillä he altistuvat monenlaisille riskeille aina petoksista raiskauksiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.
Öinen katunäkymä, rahanlähetystoimisto

Siirtolaiset lähettivät kehitysmaihin viime vuonna ennätyssumman rahaa

Hidas talouskasvu on viime vuosina vähentänyt siirtolaisten elintärkeitä rahalähetyksiä kotimaihinsa, mutta nyt trendi on taas kääntynyt.
Hakattua sademetsää Kongossa

Laiton puukauppa käy Kongossa

Mai-Ndomben sademetsästä laittomasti kaadettua puuta lähtee tonneittain ulkomaille tai myytäväksi pimeillä markkinoilla. Maailmapankilla on alueella ilmastonmuutosohjelma, mutta tuoreen raportin mukaan se ei ole kunnioittanut paikallisten oikeuksia.
Vuori ja hiekkakasoja Afganistanissa

Afganistanissa koettiin vähälumisin talvi vuosikausiin – kuivuus voi vaikuttaa miljoonien elämään

Osa Afganistanin maakunnista on saanut alle kolmanneksen tavallisesta sademäärästään. Se uhkaa lisätä aliravitsemusta jo valmiiksi vaikeissa oloissa.