Uutiset Naisten oikeudet

El Salvador kieltäytyi kumoamasta kuolleen lapsen synnyttäneen naisen tuomiota – taustalla maailman tiukin aborttilaki

El Salvadorissa on tuomittu viime vuosikymmeninä kymmeniä naisia vankeuteen keskenmenon tai muun komplikaation vuoksi. Kaikki ovat kuuluneet köyhään kansanosaan.
El Salvadorin lippu
El Salvador saa kritiikkiä muun muassa YK:lta tiukan aborttilain takia. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo )

Elsalvadorilainen vetoomustuomioistuin on pitänyt voimassa kuolleen lapsen synnyttäneen Teodora Vasquezin 30 vuoden vankeusrangaistuksen. Päätös on herättänyt kritiikkiä YK:ta myöden.

Vasquez synnytti kuolleen vauvan vuonna 2007 raskautensa loppuvaiheessa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan hän heräsi verilammikosta poliisin tullessa pidättämään häntä. Oikeudenkäynnissä oli ongelmia, ja sen päätyttyä Vasquez tuomittiin henkirikoksesta.

Tapauksen taustalla on El Salvadorin aborttilaki, jota pidetään maailman tiukimpana. Sen mukaan abortti on kielletty aina, jopa silloin, kun äidin henki on vaarassa.

”Teodoran traaginen tarina kuvastaa surullisella tavalla kaikkea, mikä on vialla El Salvadorin oikeusjärjestelmässä, jossa ihmisoikeudet näyttävät olevan vieras käsite”, sanoo Amnestyn Amerikan johtaja Erika Guevara-Rosas tiedotteessa.

Myös YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustaja Liz Throssell otti tuomioon kantaa.

”On täysin ällistyttävää, hämmästyttävää ja kauhistuttavaa, että nämä naiset pohjimmiltaan tuomitaan siitä, että he ovat saaneet keskenmenon tai synnyttäneet kuolleen lapsen. Heidät tuomitaan käytännössä siitä, että he ovat naisia, siitä, että he menettivät lapsen ja siitä, että he ovat köyhiä”, hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

YK:n tietojen mukaan yhteensä ainakin 42 naista on tuomittu henkirikoksesta keskenmenon tai muun komplikaation vuoksi vuodesta 1988 asti El Salvadorissa. Samoissa olosuhteissa ei ole tuomittu vauraseen väestönosaan kuuluvia naisia.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgenderlakioikeus ja rikos El Salvador Amnesty International

Lue myös

Naisviljelijä  pellolla
Valtaosa Afrikan maanviljelijöistä on naisia, mutta harva heistä omistaa maata.
(Kuva:
Kristin Palitza
/
IPS
)

Tasa-arvon tueksi tarvitaan dataa

Esimerkiksi naisten maanomistuksesta tiedetään vielä melko vähän. Jotta tilannetta voitaisiin parantaa, tarvitaan sukupuolieriteltyä tietoa, kirjoittaa tutkija Jemimah Njuki.
YK:n pääsihteeri António Guterres ja apulaispääsihteeri Amina J. Mohammed
YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä kiitosta muun muassa Amina J. Mohammedin nimittämisestä apulaispääsihteeriksi.
(Kuva:
Mark Garten
/
UN Photo
)

Tasa-arvojärjestöt antoivat YK:n pääsihteerille välitodistuksen: feministinen YK edistyy

Vuoden verran virassa ollut YK:n pääsihteeri António Guterres lupasi edistää tasa-arvoisempaa YK:ta. Kansalaisjärjestöjen mukaan tehtävää riittää vielä, vaikka Guterres saa kiitostakin.
Torinäkymä Somalimaan Hargeisasta
Somalimaa itsenäistyi yksipuolisesti vuonna 1991, mutta se on vasta nyt kriminalisoimassa raiskaukset. Kuva Somalimaan pääkaupungista Hargeisasta.
(Kuva:
Clay Gilliland
/
CC BY-SA 2.0
)

Somalimaa kriminalisoimassa raiskaukset

Somaliasta yksipuolisesti itsenäistyneellä Somalimaalla ei ole tähän asti ollut omaa raiskauslainsäädäntöä. Viime vuosina etenkin kuivuus on asettanut naiset yhä alttiimmiksi väkivallalle.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.