El Salvador kieltäytyi kumoamasta kuolleen lapsen synnyttäneen naisen tuomiota – taustalla maailman tiukin aborttilaki | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

El Salvador kieltäytyi kumoamasta kuolleen lapsen synnyttäneen naisen tuomiota – taustalla maailman tiukin aborttilaki

El Salvadorissa on tuomittu viime vuosikymmeninä kymmeniä naisia vankeuteen keskenmenon tai muun komplikaation vuoksi. Kaikki ovat kuuluneet köyhään kansanosaan.

El Salvadorin lippu

El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Elsalvadorilainen vetoomustuomioistuin on pitänyt voimassa kuolleen lapsen synnyttäneen Teodora Vasquezin 30 vuoden vankeusrangaistuksen. Päätös on herättänyt kritiikkiä YK:ta myöden.

Vasquez synnytti kuolleen vauvan vuonna 2007 raskautensa loppuvaiheessa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan hän heräsi verilammikosta poliisin tullessa pidättämään häntä. Oikeudenkäynnissä oli ongelmia, ja sen päätyttyä Vasquez tuomittiin henkirikoksesta.

Tapauksen taustalla on El Salvadorin aborttilaki, jota pidetään maailman tiukimpana. Sen mukaan abortti on kielletty aina, jopa silloin, kun äidin henki on vaarassa.

”Teodoran traaginen tarina kuvastaa surullisella tavalla kaikkea, mikä on vialla El Salvadorin oikeusjärjestelmässä, jossa ihmisoikeudet näyttävät olevan vieras käsite”, sanoo Amnestyn Amerikan johtaja Erika Guevara-Rosas tiedotteessa.

Myös YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustaja Liz Throssell otti tuomioon kantaa.

”On täysin ällistyttävää, hämmästyttävää ja kauhistuttavaa, että nämä naiset pohjimmiltaan tuomitaan siitä, että he ovat saaneet keskenmenon tai synnyttäneet kuolleen lapsen. Heidät tuomitaan käytännössä siitä, että he ovat naisia, siitä, että he menettivät lapsen ja siitä, että he ovat köyhiä”, hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

YK:n tietojen mukaan yhteensä ainakin 42 naista on tuomittu henkirikoksesta keskenmenon tai muun komplikaation vuoksi vuodesta 1988 asti El Salvadorissa. Samoissa olosuhteissa ei ole tuomittu vauraseen väestönosaan kuuluvia naisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia