Kuljettajana Haitissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuljettajana Haitissa

Minkälaista on työskennellä autonkuljettajana läntisen pallonpuoliskon köyhimmässä maassa Haitissa?

"Ei hullumpaa", Camdio Jean Joseph vastaa.

Harva haitilainen kuljettaja vastaisi samalla tavalla. Iso osa heistä on työttömänä ja useimpien työllisten kohtalona ovat surkeat palkat, huono työsuhdeturva sekä heikkokuntoiset ajoneuvot. Hohtoa työltä vievät myös väkivaltaiset maantierosvot ja korruptoituneet poliisit.

Camdio on tyytyväinen, koska hän ei ajakaan mitä tahansa ajoneuvoa. Alla on uudehko nelivetoinen ja rekisterikilvissä YK:n tunnukset. Hänen työnantajansa on YK:n kehitysrahaston UNDP:n Haitin toimisto. Camdio on ollut sen kuljettajana kaksitoista vuotta.

Vahva YK:n järjestö tarjoaa on kuljettajalle tavallista turvallisemman työpaikan. Työsuhdeturva on hyvä, kunhan tekee työnsä kunnolla ja rehellisesti. Väkivallan uhkaa rajoittaa taas se, että YK:n organisaatiossa vaaratilanteita koetetaan välttää mahdollisimman pitkälle. Porukkaa ei tavallisesti lähetetä uhkaaville alueille. Jos se on jostain syystä tarpeen, työntekijöille järjestetään asianmukainen suojaus.

Camdiolle maksetaan noin 330 euroa kuukaudessa (lähes 2 000 markkaa). Haitissa se on hyvä palkka. Se on enemmän kuin Haitin bruttokansantulo henkeä kohti vuodessa. Jako rikkaisiin ja köyhiin on Haitilla jyrkkä. Keskituloisia, joihin Camdio kuuluu, on vähän. Suuren enemmistön on tultava toimeen paljon vähemmällä kuin Camdion.


Lapset hyvällä uralla

Camdion hyvästä asemasta kertoo vakuuttavimmin hänen lastensa tilanne. 29-vuotias esikoispoika työskentelee New Yorkissa sähköinsinöörinä. Pari vuotta nuorempi tytär on töissä pankissa Orlandossa Yhdysvalloissa.

Nuorin, 24-vuotias poika, opiskelee Haitissa arvostetussa oppilaitoksessa kirjanpidon ammattilaiseksi. Hänen opiskelunsa vaatii kolmanneksen Camdion palkasta.

Aikuisten lasten uranäkymät merkitsevät Camdiolle paitsi iloa lastensa menestymisestä myös vanhuudenturvaa hänelle itselleen.

© Muista tekijänoikeudet

Julkaisija: Auto- ja kuljetusala

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia