Krikettitähteä syytetään afgaanien nälästä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Krikettitähteä syytetään afgaanien nälästä

Poliitikko ja entinen krikettitähti estää Naton huoltokuljetukset miehittämättömien lennokki-iskujen takia.

(IPS) -- Kauppiaat ja autoilijat Pakistanin rajaseudulla valittavat, että afganistanilaiset jäävät ilman välttämättömiä tarvikkeita, koska entinen krikettitähti ja nykyinen poliitikko Imran Khan yrittää estää Naton huoltokuljetukset.

Khanin johtama PTI-puolue ryhtyi 23. marraskuuta estämään Naton liikennettä Pakistanin Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa. Maakuntaa hallitseva PTI on suivaantunut siitä, että islamisteja jahtaavat miehittämättömät lennokit tappavat pakistanilaisia siviilejä.

CIA:n operoimissa lennokki-iskuissa Pakistanissa on vuodesta 2004 lähtien kuollut vähintään 2 625 ihmistä, joista jopa 889 on siviilejä, Lontoossa toimiva Bureau of Investigative Journalism arvioi.

Natolla toinen reitti

Toinen kahdesta Pakistanin ja Afganistanin välisestä maantiestä kulkee Khyber Pakhtunkhwan kautta, toinen sijoittuu Balochistaniin. Niiden kautta huolletaan Naton johtamia 100 000 sotilaan joukkoja Afganistanissa.

Pakistanin rekka-autoilijoiden puheenjohtaja Naseem Shinwari sanoo, että Khanin sulusta kärsii pääasiassa tavallinen kauppa. Naton rekkoja menee rajan yli 500 päivässä, mutta niistä 400 käyttää Balochistanin reittiä.

"Khyber Pakhtunkhwan ja Khyberin heimoalueen läpi kulkee normaalisti 10 000–12 000 rekkaa kuukaudessa vieden tavaraa Afganistanin markkinoille", hän kertoo.

Sulku aiheuttaa tavarapulaa Afganistanissa ja vie työt arviolta 50 000 ihmiseltä, jotka osallistuvat autojen lastaamiseen ja kuljettamiseen, Shinwari laskee.

Kuski pahoinpideltiin

Rekkamies Muhammad Rafi sanoo joutuneensa PTI:n väen mukiloimaksi rajamaakunnan pääkaupungissa Peshawarissa, vaikkei hän kuljettanut Naton tavaraa.

"Minulle maksetaan 150 euroa kuussa liikennöinnistä rajan yli, mutta nyt auton omistaja leikkaa palkkaa, koska työt ovat pysähdyksissä", Rafi suree.

Hänen mukaan PTI:n väki ratsasi rekkoja viidessä eri pisteessä ja esti kauppatavarankin kuljetukset.

Pakistanin ja Afganistanin sopimus tavaraliikenteestä sallii yli 20 tuotenimikkeen kuljetukset Karachin satamista eri kaupunkeihin Afganistanissa.

Rekkasuma satamassa

Naton rekkojen tullausta hoitava Jamal Khan Afridi pelkää kriisin kärjistyvän, sillä sulku jumitti viikossa yli 20 000 rekkaa Karachiin.

"Talebanit ovat polttaneet noin 5 000 Naton rekkaa viiden viime vuoden aikana, ja nyt PTI estää liikenteen", hän sanoo.

Maakunnan kauppakamarin puheenjohtaja Zahidullah Shinwari sanoo, että 3 000 Kabuliin aiottua konttia seisoo Peshawarissa. Hänen mukaansa tilanne on räjähdysaltis ja afgaaneja uhkaa elintarvikepula.

PTI:n tiedottaja Ishtiaq Urmer vakuuttaa protestin jatkuvan, kunnes Yhdysvallat lopettaa lennokki-iskut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia