Koulutuksesta taistellaan Somaliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koulutuksesta taistellaan Somaliassa

"Haluan opiskella huolimatta siitä, että eri
puolilla Mogadishua taistellaan. Jos saan koulutusta, voin auttaa maani
jälleenrakennuksessa", Somalian pääkaupungissa asuva Bashir Gedi, 15,
tuumii. Vaaroista huolimatta opetus Mogadishussa jatkuu.

"Haluan opiskella huolimatta siitä, että eri puolilla Mogadishua taistellaan. Jos saan koulutusta, voin auttaa maani jälleenrakennuksessa", Somalian pääkaupungissa asuva Bashir Gedi, 15, tuumii.

Somalia on ollut vailla keskushallitusta liki 20 vuotta. Valtion laitokset – koulut mukaan lukien - ovat lakanneet monin paikoin toimimasta.

Somalian rauhallisemmissa luoteis- ja koillisosissa opetus on jatkunut liki normaalisti. Mutta koulutusjärjestelmä on romahtanut maan keski- ja eteläosissa, minne pääkaupunki Mogadishukin sijoittuu.

YK:n mukaan liki puolet Mogadishun kahdesta miljoonasta asukkaasta on paennut sitten helmikuun
2007. Etiopian tukemat Somalian väkiaikaisen hallituksen joukot kukistivat silloin islamistien maan keski- ja eteläosiin perustaman hallinnon.

Yhteenotoissa on kuollut 12 500 henkeä, joista valtaosa siviilejä, ja haavoittunut 25 000. Sadat tuhannet ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Useimmat Etelä-Somalian koulut ovat tyhjillään tai etiopialaisten ja armeijan joukkojen tukikohtina.

 

Kouluja epäillään terrorismista

Pääkaupungissa sotilaat ovat ratsanneet kouluja epäillen niiden ryhtyneen kasvattamaan islamilaisia terroristeja.

Mogadishun Wardigleyn alueella toimii vielä Al-Khaliilin ala-aste. Rehtori Abdurrahman Husseinin mukaan koulu on kärsinyt pitkästä sisällissodasta ja joutunut viime aikoina yltyvien hyökkäysten kohteeksi.

Hussein kumoaa huhut terroristien kasvattamisesta. "Jaamme sota-alueella elämisen ja työskentelyn vaikeudet, mutta lisäksi meidät on valittu pehmeäksi kohteeksi aina kun jotain tapahtuu", hän valittaa.

Koulujen pelätään kasvattavan terroristeja



Monia opettajia on ahdisteltu ja pidätetty. Yläasteen opettaja Mohamed Gashan oli viikon pidätettynä, kun turvallisuusjoukot epäilivät häntä yhteyksistä islamistitaistelijoihin. Hänet vapautettiin näytön puuttuessa.

"Minua pahoinpideltiin karkeasti. Silmäni sidottiin ja minut heitettiin auton lavalle", Gashan kertoo.

Iqra Annamudajiahin kouluun Mogadishussa hyökättiin loppukokeiden aikana. Opettajat ja oppilaat tutkittiin, koska koulusta etsittiin aseita, johtajaopettaja Abdinasir Abdullahi kertoo.

Opetusta vaarojenkin keskellä

Koulujen turvallisuus ei ole parantunut, vaikka niiden yhteistyöstä islamistien kanssa ei ole todisteita.

Kesäkuussa erään Mogadishun koulun lähellä räjähti tienvarsipommi. Yksi poliisi kuoli ja viisi ihmistä haavoittui, joukossa kaksi koululaista. Sen jälkeen hallituksen joukot tekivät ratsian kouluun, ajoivat kaikki ulos ja polttivat osan rakennuksesta.

"Tunnit jatkuvat vaikka koulun ympärillä ammuskellaan, sillä emme halua tietämättömyyden ja pimeyden pelottavan meitä pois tiedon ja valon ääreltä", Abdullahi sanoo.

Vaikeuksista huolimatta asukkaat ovat kunnostaneet alueensa kouluja yhteisvoimin.

Maan keskiosissa sijaitsevassa El Burissa kerättiin yrittäjiltä ja asukkailta sekä ulkomaille muuttaneilta lahjoituksia koulun korjaukseen. Koulutetut kaupunkilaiset ryhtyivät vapaaehtoisiksi opettajiksi, ja oppilaat ovat pikku hiljaa uskaltaneet palata luokkiin.

Jopa pääkaupungin ympäristöön nousseilla pakolaisleireillä järjestetään opetusta, vaikka oppilaat joutuvat istumaan paljaalla maalla ja kirjoittamaan terävillä kepeillä.

Moni opettaja tekee työtään palkatta ja ansaitsee leipänsä muualla. Koulumatkalla niin oppilaat kuin opettajatkin uhmaavat tulitusta, tienvarsipommeja, harhaluoteja ja toistuvia tiesulkuja.

"Uskomme, että lastemme on saatava opetusta riskeistä riippumatta", seitsemän kouluikäisen isä Farah Nur sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia