Koulu ei alkanut Pakistanin rajaseudulla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koulu ei alkanut Pakistanin rajaseudulla

Yli puoli miljoonaa lasta ei ole pystynyt käymään koulua Pohjois-Pakistanissa reiluun vuosikymmeneen, sanovat alueen viranomaiset.

(IPS) -- Yli puoli miljoonaa lasta ei ole pystynyt väkivaltaisuuksien vuoksi käymään peruskoulua Pohjois-Pakistanissa reiluun vuosikymmeneen, viranomaiset arvioivat.

"Kokonainen sukupolvi on menettänyt Talebanin vuoksi mahdollisuutensa koulunkäyntiin täällä", valittaa alueella asuva neljän lapsen isä Osama Ghazi.

Bannun alueella Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa koulujen oli määrä alkaa 1. syyskuuta, mutta siitä ei tullut mitään, koska 80 prosenttia koulurakennuksista on pakolaisten majoitustiloina.

Lähes miljoona ihmistä on joutunut kesän aikana pakenemaan Pohjois-Waziristanin heimoalueelta, jossa Pakistanin armeija on kiihdyttänyt sotaansa ääri-islamistista Talebania vastaan.

YK:n mukaan Bannun pakolaislapsista 98-99 prosenttia on kaiken kouluopetuksen ulkopuolella.

Maallista opetusta vastustavat talebanit ovat tuhonneet heimoalueilla noin 750 koulua. Islamistitaistelijat siirtyivät alueelle Afganistanista, missä Yhdysvaltain hyökkäys kukisti heidän valtansa vuonna 2001.

"Rakennamme koulut uudelleen, kunhan Taleban on lyöty", lupaa heimoalueen koulutoimen apulaisjohtaja Ishtiaqullah Khan.

Tilanne ei ollut seudulla kehuttava ennen väkivaltaisuuksiakaan, sillä vain 33 prosenttia lapsista kävi koulua. Pojilla osuus oli 42 ja tytöillä vain 25 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia