Kotiinpaluu pelottaa yhä afgaaneja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kotiinpaluu pelottaa yhä afgaaneja

Pakistan on uhannut sulkea neljä Afganistanin rajan pinnassa sijaitsevaa pakolaisleiriä, joissa asuu yhteensä noin 330 000 pakolaista. Turvallisuuden puute on pääsyy siihen, mikseivät afganistanilaiset uskalla palata koteihinsa.

Peshawar, Pakistan, 10.04.07 (IPS) - "Turvallisuuden puute on pääsyy siihen, miksi emme palaa Afganistaniin", Pakistanin Luoteisessa rajamaakunnassa vihanneksia kauppaava Najeeb Mohammad, 22, sanoo.

Mohammadin perhe lähti Afganistanista 18 vuotta sitten ja juuttui Kacha Garhiin, joka on vanhin pakolaisleiri Pakistanin puolella.

Kotiinpaluuta on suunniteltu moneen otteeseen, mutta turvallisuustilanne ja työtilaisuuksien puute ovat estäneet sen.

Pakistanissa on yhä arviolta 2,5 miljoonaa afganistanilaista, ja maa tekee kaikkensa saadakseen heidät rajan ylin.

YK:n pakolaisvirasto UNHCR aloitti talveksi keskeytetyn pakolaisten palauttamisen maaliskuun alussa. Kuukaudessa rajan yli siirtyi 58 000 afganistanilaista.

Pakistan aikoo sulkea syksyyn mennessä Kacha Garhin ja Jallozain leirit, jotka sijaitsevat 35 kilometriä Peshawarista kaakkoon. Myös Baluchistanin maakunnassa on kaksi leiriä lakkautuslistalla, raja-asioista vastaava ministeri Yar Mohammad Rind on ilmoittanut.

Neljässä leirissä asuu yhteensä noin 330 000 pakolaista.

Peshawarin poliisin edustaja Saeed Wazir sanoo, että afganistanilaiset tekevät noin puolet kaikista rikoksista kaupungissa. Syyllisiä on vaikea saada kiinni, koska niin autovarkaat, ryöstäjät kuin murhaajatkin pakenevat Afganistaniin, hän väittää.

Pakolaisille Afganistan on kuitenkin yhä liian turvaton, Haji Mohammed vakuuttaa. "Toin nelihenkisen perheeni Pakistaniin 1980, mutta nyt meitä on 54."

"Heittäköön hallitus naisemme ja lapsemme Kabuljokeen, mutta me emme palaa Afganistaniin mistään hinnasta", pakolaisleirien vanhimpien kokous eli jirga ilmoitti ministeri Rindille maaliskuun lopulla.

Vanhimmat muistuttivat, että Afganistanissa tapetaan edelleen siviilejä eikä sodan runtelemassa maassa ole tulokkaille asuntoja, koulutusta, terveydenhuoltoa tai työtä.

Afgaanien asioita hoitava virkamies Sahibzada Mohammad Anees muistutti, että Pakistan ei ole allekirjoittanut pakolaisten suojeluun velvoittavaa Geneven sopimusta, mutta maa ei myöskään aio turvautua väkivaltaan palauttaakseen afganistanilaiset.

Hänen mukaansa Pakistan ei ole kieltänyt pakolaisten liikkumista tai toimintaa missään osassa maata, vaan päinvastoin edistänyt heidän elinkeinojaan verohelpotuksilla.

Kacha Garhissa asuva afganistanilainen taksinkuljettaja Gul Wali on eri mieltä. "Meillä on kosolti ongelmia. Poliisi pidättää meikäläisiä, ja pääsemme vapaaksi vain maksamalla lahjuksia", hän sanoo.

Afganistanin ja Pakistanin suhteet ovat huonontuneet viime aikoina. Afganistanin presidentti Hamid Karzai syyttää Pakistania maansa asioihin sekaantumisesta ja suojan antamisesta Taleban-järjestön sotureille.

Pakistan on lähettänyt Afganistanin rajalla sijaitsevalle heimoalueelleen 80 000 sotilasta onnistumatta silti häätämään ääriaineksia sieltä. Talebanit pakenivat alueelle sen jälkeen, kun Yhdysvallat kukisti heidän hallintonsa Afganistanissa 2001.

Pakistan on ilmoittanut sulkemisuhan alla olevien Jallozain ja Kacha Garhin pakolaisille, että he voivat siirtyä uusiin leireihin Diriin ja Chitraliin, jotka sijaitsevat kaukana Peshawarista.

"Miten pystymme huolehtimaan lapsistamme, kun uusilla leireillä ei ole työtä tarjolla?" Jallozaissa asuva kuuden lapsen äiti Razia Begum kysyy.

Psykiatri Iftikhar Hussain arvioi, että valtaosa Pakistanissa kasvaneista afgaaninuorista ei enää halua palata kotimaahansa.

"Siellä vieraillessaan nuoret tuntevat tukehtuvansa. Ei ole sähköä, koulua, työpaikkoja, huvituksia eikä myöskään rauhaa", hän listaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia