Koronapandemia uhkaa etenkin tyttöjen koulutusta – Ebolasta opittiin, että koulunkäynti voi päättyä lopullisesti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koronapandemia uhkaa etenkin tyttöjen koulutusta – Ebolasta opittiin, että koulunkäynti voi päättyä lopullisesti

Ebolaepidemia lisäsi lapsiavioliittoja ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Äidiksi tulon jälkeen moni tyttö ei enää palannut kouluun. Koronapandemian vaikutukset voivat olla samanlaiset, varoittaa lastenoikeusjärjestö Plan International.

Kaksi tyttöä kyykyssä pesemässä astioita ulkona

Koronapandemia voi lisätä tyttöjen kotityötaakkaa ja lopettaa koulunkäynnin, varoittaa Plan International. Kuva Laosista. Kuva: Mikko Toivonen / Plan International Suomi.

Koronapandemia vaikuttaa YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon mukaan yli 91 prosenttiin maailman koululaisista ja opiskelijoista. Erityisen suuressa vaarassa ovat kuitenkin teini-ikäiset tytöt, varoittaa lastenoikeusjärjestö Plan International.

Tyttöjen on normaalioloissakin poikia vaikeampaa saada koulutusta, koska heitä syrjitään sekä iän, sukupuolen että usein myös köyhyyden ja vähemmistöryhmiin kuulumisen vuoksi. Kun nämä ongelmat yhdistetään pandemiaan, vaikutukset tyttöjen koulutukseen voivat olla tuhoisat, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen tiedotteessa.

Järjestö on analysoinut Guineaa, Sierra Leonea ja Liberiaa vuosina 2014–2015 koetellutta ebolakriisiä. Tautiin kuoli koronavirukseen verrattuna vähän ihmisiä, runsaat 11 300, mutta sitä voidaan järjestön mukaan silti käyttää vertailukohtana, kun ennustetaan koronapandemian seurauksia.

Ebolasta kärsineissä maissa monen tytön koulutus keskeytyi lopullisesti, koska heidän piti ansaita rahaa perheelleen tai koska heidän koti- ja hoivatyönsä lisääntyi. Aikaa kotona opiskeluun ei jäänyt. Koulujen sulkeminen myös altisti tyttöjä väkivallalle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle, sillä he olivat usein yksin kotona ilman suojelua, järjestö kertoo.

Osa tytöistä joutui seksityöhön tukeakseen taloudelliseen ahdinkoon joutuneita perheitään. Myös lapsiavioliitot lisääntyivät. Joissakin yhteisöissä teini-ikäisten raskaudet lisääntyivät ebolakriisin aikana jopa 65 prosenttia. Suuri osa äidiksi tulleista tytöistä ei päässyt enää palaamaan kouluun.

”Emme saa antaa näiden seurausten toistua nyt koronapandemian kohdalla, etenkin, kun mittakaava olisi valtava”, Heinänen sanoo.

Järjestö vaatii yhdessä Unescon kanssa, että teinitytöt huomioidaan koronaan liittyvissä koulutustoimissa. Esimerkiksi sukupuolten välinen digikuilu on huomioitava, opettajien ja yhteisöiden kanssa on tehtävä tiivistä yhteistyötä ja tyttöjen kouluun palaaminen on varmistettava erityisillä tukitoimilla.

Unescon tämänhetkisten arvioiden mukaan koronavirus on vaikuttanut lähes 1,6 miljardiin opiskelijaan ja koululaiseen. Kouluja on suljettu maanlaajuisesti 188 maassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia